τι-περιλαμβάνει-ο-οδηγός-των-τοπικών-σ-171490
ΔΗΜΟΙ | 18.04.2015 | 09:03

Τι περιλαμβάνει ο Οδηγός των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων που εστάλη στους Δήμους της Αττικής – Αντιδράσεις ΠΕΔΑ

Βήμα κρίσιμης σημασίας στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας και του νέου μοντέλου, στη βάση της συνδυασμένης δράσης Β’ και Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, χαρακτηρίζει τον Οδηγό Σύνταξης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των απορριμμάτων που ενέκρινε ο ΕΔΣΝΑ, σε επιστολή της προς τους Δημάρχους της Αττικής, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Ο οδηγός έχει σκοπό να υποδείξει μια διαδικασία για την εκπόνηση και την εφαρμογή Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης από τους Δήμους (ΤΣΔ), στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, που αφορά στην αποκεντρωμένη διαχείριση με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών.

Στόχος είναι η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων να γίνεται στο επίπεδο του Δήμου, με συνέπεια τη δραστική μείωση των αποβλήτων που παραμένουν σε σύμμεικτη μορφή και οδηγούνται σε επεξεργασία και σε τελική διάθεση.

Η έκδοση του Οδηγού εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική που προωθεί η Περιφερειακή Αρχή και το οποίο βασίζεται σε μια οικονομική και οικολογική, αποκεντρωμένη προσέγγιση, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, με διαφάνεια και με διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Συνοπτικά, στον οδηγό, τα τοπικά σχέδια περιλαμβάνουν:

1. Δραστηριότητες πρόληψης και διαλογής στην πηγή: Δίκτυο κάδων για την προδιαλογή βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών ή σχέδιο συλλογής πόρτα-πόρτα με ειδικές σακούλες. Δίκτυο «πράσινων σημείων» όπου μπορούν να εναποθέτουν οι πολίτες ένα σύνολο υλικών (π.χ. έπιπλα, ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά απόβλητα). Σύστημα αποκομιδής και μεταφοράς με την πρόβλεψη ότι σταδιακά θα μειώνεται η ανάγκη για μεταφόρτωση και μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων.

2. Δραστηριότητες κομποστοποίησης-διαλογής-διαχωρισμού σε επίπεδο δήμου ή ομάδας δήμων. Περιλαμβάνουν κυρίως: χώρους υποδοχής και διαλογής των προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών, με την πρόβλεψη ότι το υπόλειμμα θα μειώνεται σταδιακά. Μονάδες διαχείρισης των προδιαλεγμένων βιοαπόβλητων για κομποστοποίηση. Εργαστήρια ανάκτησης ανταλλακτικών, επισκευής-ανακατασκευής υλικών.

3. Αποκεντρωμένες μονάδες μηχανικής διαλογής των σταδιακά μειούμενων σύμμεικτων.

4. Οι αναγκαίοι ΧΥΤΥ, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης εφαρμογής της λογικής της αποκεντρωμένης διαχείρισης, αφενός θα υποδέχονται ολοένα και λιγότερα σύμμεικτα, που θα αποτελούν το υπόλειμμα της διαδικασίας ανακύκλωσης, και αφετέρου, θα υποδέχονται υπολείμματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού θα αφαιρείται ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των οργανικών, των ειδικών και τοξικών αποβλήτων και των ανακυκλώσιμων και συνεπώς θα έχουν μικρότερη περιβαλλοντική όχληση.

Στον οδηγό αναφέρεται ότι σε κάθε περίπτωση οι αναγκαίοι ΧΥΤΥ θα περιληφθούν στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και οι χωροθετήσεις τους θα προκύψουν ως προϊόν μελέτης και ευρείας διαβούλευσης.

Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα στον περιφερειακό σχεδιασμό και στα εθνικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων (ΕΣΠΔΑ). Κάθε δήμος έχει την υποχρέωση να θέσει στόχους που να καλύπτουν τουλάχιστον αυτούς που έχουν τεθεί σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Ως προς την ανακύκλωση υλικών, οι στόχοι αυτοί απαιτούν:

● Εως το 2015 υποχρεωτική ξεχωριστή συλλογή τουλάχιστον χαρτιού, πλαστικού, μέταλλου και γυαλιού.

● Εως το 2020 συνολική ανακύκλωση (όχι αναγκαστικά από προδιαλογή) τουλάχιστον 50%. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

«Ο ΕΔΣΝΑ με τον Οδηγό που σας αποστέλλει, υποδεικνύει μια διαδικασία για την κατάρτιση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης (ΤΣΔ). Η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ εγγυώνται τη στήριξη των δήμων στη διαδικασία αυτή. Παράλληλα, στους δήμους ανήκει η αρμοδιότητα της σύνταξης και της οργάνωσης των μηχανισμών υλοποίησης των ΤΣΔ. Κοινή μας ευθύνη απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον είναι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση που συνιστά το νέο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στοχεύσεις που δεν βρίσκονται στο ύψος του διακυβεύματος: της εγκαθίδρυσης ενός επωφελούς για την οικονομία, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, ορθολογικού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων», τονίζει μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης στην επιστολή της προς τους 66 Δημάρχους.

Στην επιστολή σημειώνεται επίσης ότι ο Οδηγός Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, «συνιστά το κρίσιμο εργαλείο υλοποίησης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, με την εφαρμογή των αρχών της πρόληψης και της μείωσης των σύμμεικτων αποβλήτων σε επίπεδο δήμου με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος».

Αντιδράσεις

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) την Μ. Δευτέρα εκφράστηκε δυσαρέσκεια από την πλειονότητα των μελών, μετά την ανακοίνωση έγκρισης του Οδηγού για τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των απορριμμάτων από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ. Και αυτό γιατί, όπως σημείωσε αρχικά ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Ανδρέας Βαρελάς, θύμισε ότι το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, στο οποίο συμμετέχει η πλειοψηφία των μελών της ΠΕΔΑ, έχει συνεδριάσει μόνο μια φορά και αυτή για να εκλέξει την Εκτελεστική Επιτροπή. Στη συνέχεια τονίστηκε ότι αν και η Διαχείριση του ΕΔΣΝΑ ανήκει βασικά στους δήμους και στους εκπροσώπους τους και θα έπρεπε να συμμετέχουν στις διαδικασίες τουλάχιστον του σχεδιασμού, το ΔΣ δεν έχει συνεδριάσει καμία φορά από τότε που εκλέχτηκε η Εκτελεστική Επιτροπή.

Αιτία των αντιδράσεων και της έντονης δυσαρέσκειας, η έγκριση του Οδηγού χωρίς να συζητηθεί και να διαμορφωθεί από το ΔΣ όπου έχουν πλειοψηφία οι Δήμοι. Σχεδόν όλα τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔΑ τόνισαν ότι ο Οδηγός περιέχει σημαντικά θέματα και προσανατολισμούς στην διαχείριση των απορριμμάτων από τους ίδιους τους δήμους και ως εκ τούτου έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Ηρακλής Γκότσης συμφώνησε με την αναγκαιότητα της σύγκλισης του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και επεσήμανε ότι η ΠΕΔΑ θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση στις 29 Απριλίου, ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και μεταξύ άλλων θα συζητήσει και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το περιεχόμενο των Οδηγών Τοπικών Σχεδίων