πεδ-κμ-επιτυχές-το-συνέδριο-για-την-δια-256978
ΔΗΜΟΙ | 25.05.2013 | 11:25

ΠΕΔ-ΚΜ: Επιτυχές το συνέδριο για την διαχείριση των απορριμμάτων

«Η πλήρης επεξεργασία, η ανακύκλωση στο μέγιστο βαθμό και η ενεργειακή αξιοποίηση κάθε υπολείμματος είναι η λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης και των πολιτών. Είναι θέμα που πρέπει να προσεγγίσουμε και να εστιάσουμε στην Ελλάδα χωρίς προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και δογματισμούς».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το συνέδριο διοργάνωσαν η ΠΕΔ-ΚΜ και το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS», στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής Αυτοδιοίκησης που έχουν υπογράψει οι ΠΕΔ των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια ακόμη δράση της ΠΕΔ-ΚΜ στο πλαίσιο των ενεργειών ενημέρωσης και τεχνικής υποστήριξης των αιρετών και στελεχών των δήμων στον τομέα της Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, ενώ μεταξύ άλλων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ημερίδες για την Ανακύκλωση Συσκευασιών και την παρουσίαση Τεχνολογιών Διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων.

Σε δηλώσεις του ο Σ.Δανιηλίδης αναφέρθηκε αρχικά στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια της Βάδης-Βυτεμβέργης, με στόχο, όπως είπε, «τη συνεργασία των δύο αυτοδιοικητικών φορέων, την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών».

«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όλη τη γνώση που υπάρχει στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα αυτό, το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε χωρίς δογματισμούς, ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και δαιμονοποιήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για τραγικό λάθος που θα πλήξει καίρια τον τόπο μας και τις κοινωνίες», υπογράμμισε.

Όπως είπε, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ισότιμης συνεργασίας, ενώ παρόμοιες έχουν προωθηθεί και με άλλες χώρες, όπως είναι η Σουηδία, η Νορβηγία και νωρίτερα με τη Ρωσία, ενώ περιμένουμε από τις σκανδιναβικές χώρες, όπως και από τη Γαλλία, σχετικές απαντήσεις. Αναπτύσσουμε μια πολύπλευρη δραστηριότητα που εμπλουτίζεται με τη συνεργασία μας με πολυτεχνεία της χώρας μας, όπως είναι της Κρήτης, το Μετσόβειο και το ΑΠΘ».

«Στη Βάδη-Βυτεμβέργη η πρασινοκόκκινη κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου προχώρησε στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, αφού συνεννοήθηκε και συμφώνησε με τους άλλους πολιτικούς φορείς, τις οικολογικές οργανώσεις. Όλα τα κόμματα, τα συνδικάτα, οι οικολογικές οργανώσεις και οι κοινωνικοί φορείς συμφώνησαν ότι αυτό αποβαίνει προς όφελος του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης και των κοινωνιών. Και για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και συναίνεση χρειάστηκαν πολλά χρόνια. Γιατί εμείς εδώ θα πρέπει να χάσουμε άλλα τόσα χρόνια; Χάσαμε ήδη πάρα πολλά και η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή μεγάλων προστίμων που στην τελική ανάλυση θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οικονομικά οφέλη για τους πολίτες

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ.Δανιηλίδης έκανε στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση νέων και φιλοπεριβαλλοντικών τεχνολογιών. «Επιτέλους, δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα και να συγκρουόμαστε για να εφαρμόσουμε και να αξιοποιήσουμε προς όφελος καταρχήν του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος, με πλήρη διαφάνεια, εντιμότητα, νομιμότητα, διαβούλευση και διαύγεια, προς όφελος της λειτουργικής διαδικασίας των δήμων και προς όφελος των λαϊκών οικογενειών, της κοινωνίας των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Ας σκεφτούμε μόνο τι ανάσα ζωής θα έπαιρναν αν από την επόμενη χρονιά τα δημοτικά τέλη μειώνονταν στο 50%. Ενδεχόμενο που μπορούμε να υλοποιήσουμε εφόσον αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες και να πάμε σε τέτοιες τεραστίων διαστάσεων μειώσεις», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός εθνικού σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ανοιχτός σε παρουσιάσεις νέων τεχνολογιών εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η Ομοσπονδία είναι αντίθετη στην καύση των απορριμμάτων. «Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα πρέπει τα ζητήματα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων να εξετάζονται στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα των συστημάτων, να μην επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες και να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον. Σαν ΠΟΕ – ΟΤΑ έχουμε συγκεκριμένη θέση υπέρ της πράσινης πρότασης που έχουν καταθέσει οι οικολογικές οργανώσεις για διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, αεριοποίηση και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων», ανέφερε.

Aπό την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μάρω Ευαγγελοπούλου τονισε οτι«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα της Αυτοδιοίκησης. Το ΥΠΕΚΑ συνδράμει αυτές τις πρωτοβουλίες ανταλλαγής τεχνογνωσίας, παράλληλα όμως θέτει υπόψη του όλου πλαισίου τις αρχές σχεδιασμού που έχουν καθιερωθεί στη χώρα και που επανεξετάζονται στο πλαίσιο της νέας οδηγίας, του νέου εθνικού σχεδιασμού που υλοποιείται τώρα, όπως και του προγράμματος πρόληψης».

Σύμφωνα με όσα παρουσίασαν στο συνέδριο αξιωματούχοι της γερμανικής Αυτοδιοίκησης, η επικρατούσα τάση στη Γερμανία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η θερμική επεξεργασία, επιλογή που στην Ελλάδα συναντά αντιδράσεις.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου, ο Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Γουόλφανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ σημείωσε σε δήλωσή του ότι διαπιστώνει πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας. «Θεωρώ ότι υπάρχει πρόοδος σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις. Τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξαν παρεξηγήσεις γιατί θεωρήθηκε ότι οι Γερμανοί επρόκειτο να έρθουν να επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα γίνεται μια πιο ρεαλιστική συζήτηση με εκπροσώπους διαφόρων φορέων. Έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Πολλά πράγματα χρειάζονται να γίνουν, όμως έχει πλέον καταστεί γνωστό ποια είναι αυτά και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια», είπε και πρόσθεσε: «δεν είμαι ειδικός στη διαχείριση απορριμμάτων. Η δουλειά μου είναι να φέρνω τον κόσμο κοντά για να μπορεί να συζητά συγκεκριμένα ζητήματα».

Διαβάστε επίσης
Συνεργασία ΕΔΣΝΑ – Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης για την αξιοποίηση του κομπόστ
Σγουρός: Κερδίσαμε μια μάχη στον «πόλεμο» για τα απορρίμματα
ΣτΕ: «Πράσινο φως» για κατασκευή ΧΥΤΑ σε Φυλή, Γραμματικό