νέο-άθλιο-χτύπημα-της-daily-mail-για-την-κω-μπ-164728
ΔΗΜΟΙ | 30.05.2015 | 14:39

Νέο άθλιο «χτύπημα» της Daily Mail για την Κω: Μπικίνι, ξαπλώστρες και ένα κύμα απόγνωσης

Ένα ακόμη απάνθρωπο άρθρο για τους μετανάστες και την κατάσταση στην Κω δημοσιεύει η Βρετανική Daily Mail.

Η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας που επισκέφθηκε το νησί, κινδυνολογεί ασύστολα, χαρακτηρίζοντας ως «τραγική» την κατάσταση και αποτρέποντας τους Βρετανούς τουρίστες να το επισκεφθούν, μέχρι να λυθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ακολουθεί απόσπασμα του ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει το iefimerida.gr:

«Κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο, 19 Αφγανοί μετανάστες περπατούν κατά μήκος της παραλίας στο νησί της Κω, μπροστά σε σαστισμένους Βρετανούς τουρίστες που λιάζονται στην ακτή.

Αυτή την άνοιξη, σε διάστημα επτά εβδομάδων, η διαδρομή από την Τουρκία στην Κω έχει αποτελεί την πίσω πόρτα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα η απόσταση είναι τόσο μικρή που πολλοί έρχονται από την Τουρκία κολυμπώντας

Oι νέες – και πολύ ανεπιθύμητες – αφίξεις κοιμούνται κάτω από τα δέντρα στο πάρκο, στις ξαπλώστρες στην παραλία, και στο δρόμο έξω από το αστυνομικό τμήμα ή σε ένα βρώμικο, αυτοσχέδιο καταυλισμό, που έχει συσταθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο κοντά στην παραλία Λάμπη, όπου τα φουσκωτά των διακινητών εισβάλουν κάθε χάραμα με το επόμενο ανθρώπινο φορτίο τους.

Οι μετανάστες περπατούν στις τουριστικές παραλίες δίπλα από τις οικογένειες που κάνουν ηλιοθεραπεία στις ξαπλώστρες και συναθροίζονται στα πεζοδρόμια και κρεμάνε τη μπουγάδα τους στα κάγκελα, καθώς οι Βρετανοί προσπαθούν να περάσουν με τις βαλίτσες τους

Σχεδόν κάθε μέρα, ένα ακόμη σκάφος ή δύο θα φτάσουν μεταφέροντας απελπισμένες ψυχές από την Αλικαρνασσό, όπου συμμορίες διακίνησης δρουν με ατιμωρησία και αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Η Κως είναι γνωστή ως ένα ήσυχο νησί, ιδανικό για οικογενειακές διακοπές, όπου οι ντόπιοι δεν μπαίνουν στον κόπο να κλειδώσουν τις πόρτες τους και οι γυναίκες και οι τουρίστες μπορούν να περπατήσουν με ασφάλεια στο σπίτι το βράδυ, ενώ η αστυνομία είναι ελάχιστη.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι μετανάστες είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνουν στην Ευρώπη, ενώ πρέπει να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα για να αποδείξουν την ταυτότητά τους, να θεωρηθούν οι αιτήσεις τους για άσυλο και να ληφθεί απόφαση για το αν θα πρέπει να απελαθούν. Αλλά το σύστημα είναι κοντά στην κατάρρευση. Οι μετανάστες είναι απίθανο να μείνουν μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Πολλοι φεύγουν από τους χώρους κράτησης, αρνούνται να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα αναφέροντας τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και εξαφανίζονται σε μια πλουσιότερη χώρα της ΕΕ. Πράγματι, η Ελλάδα, η οποία παρέλαβε χιλιάδες μετανάστες το περασμένο έτος, μάλλον ανακουφίζεται όταν φεύγουν.

Από την Αθήνα, οι μετανάστες θα φύγουν από την Ελλάδα μέσα από τα σχεδόν αφύλακτα σύνορα και θα πάνε προς τη Βρετανία, τη Γερμανία ή την Αυστρία – που είναι οι αγαπημένοι τους προορισμοί. Ειδικά στη Βρετανία θα επιβαρύνουν την ήδη αυξανόμενη μεταναστευτική κρίση μας»