μάχη-καμίνη-μπουτάρη-με-την-εκκλησία-γ-202846
ΔΗΜΟΙ | 07.09.2014 | 08:54

Μάχη Καμίνη-Μπουτάρη με την Εκκλησία για το αποτεφρωτήριο νεκρών – Τι λένε οι δυο πλευρές

Το 2016 θα αποτελεί πραγματικότητα το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Δήμο Αθηναίων. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega εμφανίστηκε αποφασισμένος να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει περάσει από σαράντα κύματα. Σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι η Αθήνα θα έχει αποτεφρωτήριο «όχι το 2015, αλλά οπωσδήποτε το 2016».

Ο υπεύθυνος εποπτείας Κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, δήλωσε τα εξής:  “Υπάρχει ένα χρόνιο αίτημα μιας μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Το νομικό καθεστώς που μέχρι πρότινος ίσχυε , ενώ προέβλεπε τη δημιουργία χώρων αποτέφρωσης δεν ήταν επαρκές, είχε κενά και καθιστούσε εν τοις πράγμασι αδύνατη τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου. Με βάση όμως την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, το νομικό πλαίσιο τροποποιήθηκε και βελτιώθηκε. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων στην Ελλάδα και δη στο Δήμο Αθηναίων. Σημειωτέον ότι όσοι μέχρι σήμερα επιθυμούν να επιλέξουν την αποτέφρωση ως λύση, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αποτεφρωτήρια άλλων χωρών, ιδιαίτερα εκείνα της Βουλγαρίας, και υπόκεινται βέβαια σε χρονοβόρες διαδικασίες και σημαντικά έξοδα.”

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει εδώ και καιρό ταχθεί υπέρ της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του μητροπολίτη Άνθιμου. Ο κ. Μπουτάρης και σε δηλώσεις του την Πέμπτη μετά την απόφαση Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος υποστήριξε ότι η δημιουργία αποτεφρωτηρίου θα προχωρήσει κανονικά.

Ο δήμαρχος σε παλαιότερη συνέντευξή του δήλωσε πως  «η αποτέφρωση δεν έχει σχέση με την εξόδιο ακολουθία» και ότι ίδιος μπορεί να μην είναι θρησκευόμενος και να μην πηγαίνει στην εκκλησία, αλλά τη σέβεται.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να μένει ουραγός σε στοιχειώδη ζητήματα δικαιωμάτων» είχαν τονίσει σε κοινή τους δήλωση προ της ψήφισης του Νόμου 4277 οι δήμαρχοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κ.κ. Καμίνης και Μπουτάρης, έχοντας επισημάνει ότι «αόρατες δυνάμεις» εμποδίζουν την προσαρμογή της χώρας στη διεθνή πραγματικότητα και τον σεβασμό των επιλογών του κάθε πολίτη.

Οι αντιδράσεις της Εκκλησίας

Οι αντιδράσεις της Εκκλησίας είναι έντονες και αποτελούν βασικό εμπόδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη συνεδρία της πριν λίγες μέρες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προέβαλε νέες αντιδράσεις, εστιάζοντας αυτή τη φορά στη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής (Νόμος 4277/2014) και αφορούσε τα ρυθμιστικά σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έτσι, αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο προς την κυβέρνηση, όπου θα καθιστά σαφές ότι δεν δέχεται να υπάρχει αποτεφρωτήριο στα ενοριακά κοιμητήρια.

Παράλληλα, όμως, η Σύνοδος θέτει ζήτημα για το ποιος θα πρέπει να έχει πάρει την απόφαση για την αποτέφρωση, ζητώντας να μην αποφασίζουν οι συγγενείς, αλλά να έχει εκφράσει τη σχετική επιθυμία ενόσω βρισκόταν στη ζωή ο εκλιπών. Μάλιστα, η Εκκλησία προχωρά ακόμη περισσότερο και κάνει δύο ακόμη κινήσεις: ζητά από τη νομική της υπηρεσία να διερευνήσει αν ο νόμος για τον αυτοδιοικητικό χάρτη του «Καλλικράτη» θίγει το καθεστώς των ενοριακών κοιμητηρίων και επιπλέον προαναγγέλλει «κανονικές συνέπειες από την καύση των νεκρών», απευθύνοντας σχετικό ερώτημα στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι ιερείς κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα αρνούνται να ψάλουν την εξόδιο ακολουθία για εκείνους που αποτεφρώνονται.