κεδε-η-προσυνεδριακή-εκδήλωση-στην-ξά-178266
ΔΗΜΟΙ | 04.03.2015 | 12:09

ΚΕΔΕ: Η προσυνεδριακή εκδήλωση στην Ξάνθη – Όλες οι τοποθετήσεις

Σε εξέλιξη είναι σήμερα Τετάρτη 4 Μαρτίου η προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου της ΚΕΔΕ στην Ξάνθη. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τα οικονομικά των δήμων στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και τα τοπικά ζητήματα που τους απασχολούν.

Η προσυνεδριακή εκδήλωση διεξάγεται ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο θα γίνει στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά».

Οι εργασίες που ξεκίνησαν το πρωί στο ξενοδοχείο Elisso Xenia μεταδίδονται μέσω livestream εδώ.

Διαβάστε αναλυτικά τις τοποθετήσεις:

  • Δήμαρχος Ξάνθης 

Τις εργασίες άνοιξε ο δήμαρχος Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι σήμερα έχουμε ανατροπή των έως τώρα κεκτημένων των δήμων, με συνέπεια να υπάρχουν τεράστια προβλήματα, η πραγματικότητα να είναι ζοφερή και τα οικονομικά προβλήματα  να βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο και αδιέξοδο. Βρισκόμαστε σε πλήρη αδυναμία  άσκησης βασικών αρμοδιοτήτων σημείωσε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι «στόχος της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαικών προγραμμάτων. Η συνεργασία σε διαδημοτικό επίπεδο και  μεταξύ των τοπικών φορέων είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η αυτοδιοίκηση στις νέες ανάγκες θα πρέπει να υπάρξει και ανασυγκρότηση των δημοτικών υπηρεσιών. Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναζητήσει προοπτικές ανατροπής με ρεαλισμό και εξωστρέφεια».

  • Γ. Πατούλης: Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς στην προσπάθεια αυτή να συμμετέχουν οι Δήμοι ισότιμα και με καθαρούς όρους

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανοίγοντας την ομιλία του, και σχολιάζοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών ότι είναι πιθανόν η Κυβέρνηση να αναζητήσει να καλύψει μέρος των χρημάτων που αναζητά για την αποπληρωμή των δανειστών κι από κονδύλια που αφορούν στη χρηματοδότηση της λειτουργίας των δήμων, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλης, ανέφερε: «η διαβεβαίωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να αγγίξει τα αποθεματικά των Δήμων και να αναζητήσει από άλλες πηγές έσοδα για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων είναι καταρχήν καθησυχαστική αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε καθώς ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των τακτικών μας επιχορηγήσεων».

  • Πρύτανης ΔΠΘ κοινά τα προβλήματά μας

Ο Αθ. Καραμπίνης πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση και στα πανεπιστήμια  είναι κοινά. Ως ενδεικτικά παραδείγματα ανέφερε τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. Το «κράτος ήθελε να είμαστε ουραγοί» σημείωσε ο πρύτανης.

Χαιρετισμό  θα απευθύνουν οι πρόεδροι των ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, δημάρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ευάγγελος Λαμπάκης δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με εισηγητή, τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ Αλέξη Καστρινό, δήμαρχο Πηνειού.

Ειδική ενότητα συζήτησης αποτελούν τα τοπικά ζητήματα, στη διάρκεια της οποίας  θα μιλήσουν οι αιρετοί των δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου πραγματοποιούνται συνολικά επτά εκδηλώσεις. Μετά το Ηράκλειο και την Ξάνθη ακολουθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Στα Γιάννενα, 11 Μαρτίου, για τους δήμους Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, στοΒόλο, 16 Μαρτίου, για τους δήμους Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στον Πειραιά, 27 Μαρτίου, για τους δήμους Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στο Αγρίνιο, 1 Απριλίου, για τους δήμους Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και στο Λουτράκι, 22 Απριλίου για τους δήμους Αττικής και Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών εκδηλώσεων διαλόγου παρουσιάζονται οι θέσεις των   δέκα πέντε θεματικών  Επιτροπών της ΚΕΔΕ που  αφορούν:  το ΕΣΠΑ,  την ανάπτυξη και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αγροτική ανάπτυξη, τις ορεινές περιοχές, θέματα παιδείας – νεολαίας, αθλητισμού, την απασχόληση και την κοινωνική οικονομία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, την τουριστική ανάπτυξη, τη νησιωτική πολιτική, θεσμικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, ζητήματα ισότητας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, χωροταξίας, υποδομών και περιβάλλοντος, καθώς και ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Οι θέσεις και οι απόψεις που θα κατατεθούν από τους συμμετέχοντες, θα αποτελέσουν το αντικείμενο διαβούλευσης του Ετήσιου Συνεδρίου, 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική, όπου αναμένεται να αποφασιστεί το νέο στρατηγικό σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών που θα καθορίσει την πορεία του θεσμού για τα επόμενα χρόνια.