καίει-και-τον-δήμο-πειραιά-ο-επανέλε-200600
ΔΗΜΟΙ | 22.09.2014 | 21:54

«Καίει» και τον Δήμο Πειραιά ο επανέλεγχος συμβάσεων – Έκτακτη συνέλευση εργαζομένων παρουσία ΠΟΕ – ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ

Στην «καρδιά» των Δήμων της Αττικής απευθύνεται πλέον η ΠΟΕ – ΟΤΑ και η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να ενημερώσει τους συλλόγους εργαζομένων για τις εξελίξεις στα εργασιακά.

Οι ίδιοι οι σύλλογοι, βλέποντας τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το ΥΔΜΗΔ, στο θέμα της αξιολόγησης και του επανελέγχου συμβάσεων, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη που δεν αφήνουν κανένα παράθυρο εφησυχασμού, ζητούν από τα συνδικαλιστικά τους σωματεία να υψώσουν «ασπίδα προστασίας» απέναντι στις απολύσεις και καλούν τους εκπροσώπους των ΠΟΕ – ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ να μιλήσουν σε έκτακτες συνελεύσεις, υπό την πίεση των μελών τους και με τις «ευλογίες» των δημάρχων.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη τη Δευτέρα το πρωί και στο δημαρχείο Πειραιά.

Εκεί, πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, με στόχο να γίνει ενημέρωση για τις διαδικασίες που σχετίζονται με τον επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων από Ορισμένου χρόνου σε Αορίστου, βάσει του άρθρου 42 του Ν. 4250/2014.

Το κλίμα ήταν «φορτισμένο» από νωρίς. Στο Δήμο Πειραιά υπάρχουν 5 σωματεία εργαζομένων και αυτό δεν βοήθησε την ομαλή διεξαγωγή της συνέλευσης, αφού υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις και επιθέσεις σε προσωπικό τόνο.

Τον λόγο έλαβε πρώτος ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν επιθυμεί να απολυθούν εργαζόμενοι στο Δήμο, διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε προσωπικό. Ζήτησε μάλιστα να επικαιροποιηθεί πρόσφατη απόφαση δημοτικού συμβουλίου με την οποία εκφράζεται η στήριξη του Δήμου στους αγώνες των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος «κατακεραύνωσε» την Κυβέρνηση κατηγορώντας την για προπαγάνδα και παραπλάνηση στο θέμα της αξιολόγησης. «Η “δεξαμενή” φτιάχνεται…» είπε και πρόσθεσε: «Μας λένε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, ότι στην πράξη η ποσόστωση δεν θα έχει καμία επίπτωση, όταν όλοι ξέρουμε ότι βάσει κώδικα, με δυο αρνητικές βαθμολογίες, πάμε σπίτια μας. Δεχόμαστε ένα καθημερινό πόλεμο και αυτό γιατί είμαστε “οι καλύτεροι πελάτες” της κυβέρνησης. Αυτοί που στην πλάτη τους γίνονται πειράματα». Για τα πλαστά πτυχία ξεκαθάρισε ότι η ΠΟΕ – ΟΤΑ δεν καλύπτει κανέναν… «Άλλο όμως αυτό και άλλο να προσπαθούν να ελέγξουν τις προϋποθέσεις μετατροπής των συμβάσεων μέσα σε ένα θολό τοπίο» πρόσθεσε.

Αποκάλυψε ότι μόνο στο Δήμο Ρεθύμνου, από τους 90 εργαζομένους οι 68 βρίσκονται στη λίστα προς απόλυση ενώ επιτέθηκε ακόμη και στους ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ λέγοντας ότι «είναι αυτοί που προσελήφθησαν Παρασκευή, τη Δευτέρα μονιμοποιήθηκαν και σήμερα είναι κριτές και αξιολογητές του δημοσίου».

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Βασίλης Πολυμερόπουλος κατήγγειλε τη διαδικασία της αξιολόγησης ως απαράδεκτη λέγοντας ότι δεν επιδέχεται διορθώσεων και πρέπει να καταργηθεί.

Όπως ενημέρωσε τους παρευρισκομένους στη συνέλευση, κάθε φορά που η ΑΔΕΔΥ ανακοινώνει απεργία, το Υπουργείο Δοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αποφασισμένο να καταθέτει προσφυγές για την ακύρωσή της, αλλά ο  αγώνας των εργαζομένων θα είναι διαρκής και θα «καλύπτεται» συνεχώς και από τις Ομοσπονδίες.

Ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος της ΑΔΕΔΥ δεν είναι να καλύψει τα πλαστά δικαιολογητικά. Καλύπτει όμως όσους «δια λόγου» εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των δήμων και σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης.

“Μη βιάζεστε να βγείτε στη σύνταξη”

Ο κ. Πολυμερόπουλος ζήτησε από τους εργαζομένους να σταματήσουν όσους από τους συναδέλφους τους  βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη φοβούμενοι το εργασιακό τους μέλλον. Όπως είπε, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα αφού βάσει στοιχείων δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, παρά μόνον οι επικουρικές από το 2015. Όσον αφορά στο εφάπαξ αυτό θα μειωθεί οριζόντια κατά 20% που σημαίνει ότι θα συμπεριλάβει και εκείνους που βιάστηκαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση.

Κλείνοντας το λόγο του, ο κ.Πολυμερόπουλος εξαπέλυσε πυρά προς τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη λέγοντας ότι στην Αθήνα, οι ελεγκτές ήρθαν τρεις φορές, τις τελευταίες με συγκατάθεση δημάρχου, αλλά οι εργαζόμενοι τους απομάκρυναν.

Παρέμβαση στη συνέλευση έκανε και ο κ. Γκιτάκος, μέλος της Ε/Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ λέγοντας ότι από το Δήμο Πειραιά το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει 250 εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να «απογυμνωθούν» οι υπηρεσίες.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Το λιμάνι της Αγωνίας» και βουλευτή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα αλλά και από την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ελπίδα Παντελάκη.

Εργαζόμενοι του δήμου κατήγγειλαν ότι ο Δήμος Πειραιά έχει ήδη στείλει από τον Σεπτέμβριο στοιχεία εργαζομένων αλλά αυτό, όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Άννα Καψοκόλη, θα έρθει στο φως από τις αναφορές που έχουν γίνει προς την υπηρεσία και από τις απαντήσεις που θα  δοθούν σε επίπεδο διεύθυνσης προσωπικού. Απαντώντας ο κ.Μπαλασόπουλος είπε ότι το ΥΔΜΗΔ διαθέτει μόνο αριθμητικά στοιχεία από όλους τους δήμους της χώρας, δίχως ονόματα.