η-συνταγματική-αναθεώρηση-στην-εκδήλ-188592
ΔΗΜΟΙ | 20.12.2014 | 20:33

Η Συνταγματική Αναθεώρηση στην εκδήλωση της ΠΕΔΑ – Τι είπαν οι ομιλητές

«Σήμερα οδηγούμαστε σε εθνικές εκλογές μέσα από μια στρεβλή εφαρμογή του Συντάγματος», τόνισε ο βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την σημερινή εκδήλωση με θέμα “Συνταγματική αναθεώρηση: πρόκληση για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και άλλων θεσμών του κράτους” που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α) και την Ένωση Δημάρχων Αττικής.

Ο κ. Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε του χρόνου διεξαγωγής της συζήτησης για την αναθεώρηση και υποστήριξε πως ο λόγος της αναθεώρησης είναι το πρόβλημα ισορροπιών των θεσμών στην Ελλάδα. «Η αναθεώρηση του Συντάγματος καθίσταται αναγκαία», τόνισε.

Χαρακτήρισε επίσης «θεσμικό ατόπημα τη χρησιμοποίηση του άρθρου 32 του Συντάγματος και την αιτιολογία που χρησιμοποιείται ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας», ζητώντας να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εκλογές. «Πού ακούστηκε να χρησιμοποιείται ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας για εκλογές;» είπε, κάνοντας κάλεσμα στις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να υπερασπιστούν τον τόπο στις κρίσιμες εποχές που βιώνει.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος ότι πρέπει να μειωθούν δραστικά τα δικαιώματα των βουλευτών, να ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός ρόλος της Βουλής, να αλλάξει άμεσα το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης των υπουργών ενώ σημείωσε πως «τα φλύαρα Συντάγματα είναι Συντάγματα τριτοκοσμικών χωρών που ψηφίστηκαν για να μην εφαρμόζονται».

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που έχει συσταθεί η κοινοβουλευτική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος και διαλυθεί για οποιοδήποτε λόγο η παρούσα Βουλή, η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη Βουλή δεν θα είναι αναθεωρητική και η αναθεώρηση του Συντάγματος θα μπορεί να γίνει από τη μεθεπόμενη Βουλή.

Σε σύντομη παρέμβαση του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την απαισιοδοξία του ότι δεν θα προχωρήσει η Συνταγματική αναθεώρηση, «γεγονός που θα μας φέρει χρόνια πίσω», όπως δήλωσε.

«Οι λόγοι που οδήγησαν να μην εφαρμοστεί το Σύνταγμα θα παραμείνουν και θα συνεχίζεται η μη εφαρμογή του και σε οποιαδήποτε αναθεώρηση», τόνισε από την μεριά του ο Πρύτανης Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης. «Η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος ως υπεκφυγή και όχι ως ανάγκη», υπογράμμισε.

Αναλύοντας τις προτάσεις του σχετικά με την Συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Φορτσάκης τόνισε πως μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος Συντάγματος θα μπορούν να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ δήλωσε πως είναι ανάγκη να αναθεωρηθούν σειρά διατάξεων στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς «το πρόβλημα του μεγάλου όγκου των δικαστικών υποθέσεων είναι πολιτειακό, οικονομικό και πολιτικό».

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 103 περί δημοσίων υπαλλήλων τόνισε πως θα πρέπει να προσδιορίζεται ο αριθμός καθώς και ο μηχανισμός πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων λέγοντας πως «ενώ ο αριθμός δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια μειώθηκε, δεν μειώθηκε αντίστοιχα το ποσοστό κόστους στο ΑΕΠ».

Για «την αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών προς τους νόμους» μίλησε στον χαιρετισμό του ο κ. Παύλος Καμάρας, Πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής (ΕΛΔΑ), κάνοντας παράλληλα έκκληση προς τους βουλευτές για συναίνεση και συμβιβασμό.

Από την μεριά του ο κ. Ηρακλής Γκότσης, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) τόνισε πως το ζήτημα είναι η «τήρηση του υπάρχοντος Συντάγματος και όχι η αναθεώρηση του», υπογραμμίζοντας πως ο θεσμός της αυτοδιοίκησης σήμερα είναι χειραγωγούμενος, χωρίς ενιαίους και σταθερούς κανόνες και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από το κράτος.

«Το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης θα έπρεπε να ενώνει όλους», υποστήριξε ο κ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) λέγοντας πως «για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι μεγάλη ευκαιρία η συνταγματική αναθεώρηση που θα θέσει ζητήματα υψίστης σημασίας όπως η αποκέντρωση του κράτους ώστε να γίνει αυτή δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Για τη θεσμική αντιμετώπιση της κρίσης μίλησε ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ευάγγελος Πρόντζας

Προτάσεις για μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας έκανε ο κ. Ηλίας Νικολόπουλος Καθηγητής (Συνταγματολόγος) του Παντείου Πανεπιστημίου. Σχετικά με την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης μίλησε ο κ. Νικόλαος – Κομνηνός Χλέπας Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ για το θέμα «Σύνταγμα και Ευρωπαϊκή Ένωση» μίλησε ο κ. Δονάτος Παπαγιάννης Καθηγητής (Ευρωπαϊκού Δικαίου) Παντείου Πανεπιστημίου.