γκρινιάζει-για-την-κοινωφελή-η-κεδε-117668
ΔΗΜΟΙ | 06.04.2016 | 15:52

Γκρινιάζει για την Κοινωφελή η ΚΕΔΕ

Την έντονη δυσαρέσκεια της για τον αποκλεισμό της πλειονότητας των Δήμων από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για ανέργους, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ.

Καταγράφει την έντονη αντίθεση της στη διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας να μην συμπεριληφθούν τελικά όλοι οι Δήμοι της χώρας στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο απευθύνεται σε μακροχρόνια ανέργους.

Κατά την πρόσφατη σύσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Ρ.Αντωνοπούλου και της Γ.Γ. διαχείρισης κοινοτικών πόρων Δ.Χαλικιά με τους δημάρχους των 34 Δήμων που θα ενταχθούν στη δεύτερη φάση του προγράμματος, δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το αν το πρόγραμμα θα επεκταθεί στο σύνολο των Δήμων της χώρας, όπως αρχικά είχε προαναγγελθεί.

Αντιθέτως υπογραμμίστηκε πως για το 2016 το πρόγραμμα απευθύνεται στους 51 Δήμους που έχουν ήδη ανακοινωθεί, με την επισήμανση πως για το 2017 θα υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση, “η ΚΕΔΕ εμμένει στην πάγια θέση της, όπως έχει επανειλημμένα διατυπωθεί και από τον Πρόεδρο Γ.Πατούλη, πως το πρόγραμμα πρέπει να ανοίξει για όλους τους δήμους και μάλιστα με προτεραιότητα στους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους της χώρας, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί και από τις δύο φάσεις υλοποίησης.

Το Υπουργείο Εργασίας έκανε αποδεκτά δύο βασικά αιτήματα της ΚΕΔΕ, να ισχύσει το κριτήριο της εντοπιότητας και να προκηρυχθεί το πρόγραμμα σε δύο φάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή κατανομή των θέσεων, ωστόσο δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών των νησιωτικών και των ορεινών δήμων.

Με αφορμή τις διαφαινόμενες προθέσεις του Υπουργείου Εργασίας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης διαμηνύει πως η ΚΕΔΕ δεν θα δεχθεί να αποκλειστεί κανένας Δήμος από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε πολιτικές δύο ταχυτήτων» υπογραμμίζει και επισημαίνει πως από τα συγκεκριμένα προγράμματα θα υπάρξουν σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι η χρονική διάρκεια υλοποίησης των νέων προγραμμάτων θα είναι οκτάμηνη. Το πρόγραμμα αρχικά θα υλοποιηθεί σε 17 δήμους – θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας και σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε 34 δήμους της χώρας.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος εντάσσονται οι εξής  17 δήμοι – θύλακες υψηλής ανεργίας: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγρίνιου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Άργους-Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορδελιού-Εύοσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής, Φυλής.

Στη δεύτερη φάση εντάσσονται οι εξής 34 δήμοι – θύλακες υψηλής ανεργίας: Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αλεξανδρείας, Αχαρνών, Βέροιας, Γρεβενών, Δέλτα, Δράμας, Ηλίδας, Θεσσαλονίκης, Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κύμης-Αλιβερίου, Λαγκαδά, Λαμιέων, Λαυρεωτικής, Λεβαδέων, Μεγαρέων, Νάουσας, Ναυπακτίας, Νεάπολης-Συκέων, Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρέων, Πετρούπολης, Πρέβεζας, Πύργου, Τρικκαίων, Φλώρινας, Χαλκηδόνας”.