δήμος-αθηναίων-ημερίδα-με-θέμα-αλλάζ-188830
ΔΗΜΟΙ | 18.12.2014 | 21:15

Δήμος Αθηναίων: Ημερίδα με θέμα «Αλλάζουμε την πόλη και τη γειτονιά μας»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τη Μεταναστευτική Οργάνωση Asante, διοργάνωσαν σήμερα ημερίδα με θέμα «Αλλάζουμε την πόλη και τη γειτονιά μας», στο Αμφιθέατρο του ΑΘΗΝΑ 984.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, ‘Αγγελος Συρίγος, μίλησε σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών που κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει τρεις διαφορετικές προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας. Ο αιτών θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον μία από αυτές: είτε να έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο (δημοτικό και γυμνάσιο), είτε να έχει φοιτήσει και στις έξι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο και λύκειο), είτε να είναι κάτοχος απολυτηρίου ελληνικού λυκείου και να έχει αποφοιτήσει από ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Επιπρόσθετα, ο αλλοδαπός θα μπορεί να υποβάλει την αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του δήμου κατοικίας του από την ηλικία των 16 ετών, για να λάβει την ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του δύο χρόνια μετά.

Σχολιάζοντας τον νόμο 3838/2010 για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας και πολιτική συμμετοχή μεταναστών που ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικός, ο κ. Συρίγος τόνισε πως ο νόμος αυτός δεν ενδιαφερόταν για το πρόσωπο του πολιτογραφούμενου και πως ήταν προδιεγραμμένος για εποχές ευημερίας, υπερασπιζόμενος παράλληλα το στοιχείο της ενηλικίωσης που επιβάλλει η νέα ρύθμιση για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Σε ό,τι αφορά τους Σύριους πρόσφυγες, ο κ. Συρίγος τόνισε πως ο μοναδικός τρόπος για να πάρουν χαρτιά ως πρόσφυγες είναι η διαδικασία ασύλου, σχολιάζοντας πως οτιδήποτε άλλο είναι αβέβαιο και μακροχρόνιο. «Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα νύχια των λαθροκινητών αυτή είναι η μόνη διαδικασία» τόνισε.

«Δεν αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες ως πρόβλημα, αλλά ως ανθρώπους που έχουν προβλήματα» σημείωσε από τη μεριά της η Αγγελική Σαπουνά, από την Περιφέρεια Αττικής, διερετώμενη «πότε θα σταματήσουμε να ανεχόμαστε να πεθαίνουν άνθρωποι στα σύνορα μας;»

«Ο μετανάστης φτάνει σε μια χώρα ως μετανάστης, αλλού μετά από χρόνια γίνεται κάτοικος μιας πόλης και σιγά σιγά θα πρέπει να γίνεται και πολίτης» είπε από τη μεριά της η πρώην πρόεδρος από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) του δήμου Αθηναίων, Μαρία Κουβέλη, σχολιάζοντας πως το νέο σχέδιο νόμου αποτελεί μια οπισθόχωρηση. «Έλληνας δεν γίνεσαι μέσα από τα γράμματα, αλλά μέσα από τη ζωή» είπε.

«Σε καιρό κρίσης είναι ακόμη πιο σημαντική η συνεισφορά των μεταναστών» ανέφερε από τη μεριά της η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, προσθέτοντας πως «η ανάπτυξη, η ανάκαμψη και η διαχείριση της κρίσης έχει να κάνει με ανταλλαγή ιδεών».

«Θα πρέπει και οι ίδιοι οι μετανάστες να γίνουν μέρος της λύσης» πρόσθεσε από τη μεριά του ο Μαχμούτ Αμντελρασούλ, εκπρόσωπος της οργάνωσης ALMASAR και μέλος του ΣΕΜ του δήμου Αθηναίων, λέγοντας πως η ένταξη των μεταναστών θα πρέπει να ξεκινήσει από μικρότερες ηλικίες. «Τα παιδιά των μεταναστών χρειάζεται να νοιώθουν ασφάλεια» πρόσθεσε ο Κώστας Μαφούτα από την ομάδα Generation 2.0.

Προς το τέλος της ημερίδας δημιουργήθηκε μικροένταση, όταν στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και ομάδα ατόμων που εισήλθαν στο αμφιθέατρο με συνθήματα δεν του επέτρεψαν να μιλήσει.

Με παρέμβαση του, από τη μεριά των Σύρων προσφύγων που συμμετείχαν στην πολυήμερη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος που έληξε με αστυνομική επιχείρηση τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο νεαρός Σύριος Αμπντούλ κατήγγειλε αστυνομική βία στην απομάκρυνση των Σύρων, ζητώντας παράλληλα στέγαση και άσυλο για τους Σύρους πρόσφυγες πολέμου, ενώ ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» κατήγγειλε για υποκρισία την κυβέρνηση και τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, ‘Αγγελο Συρίγο. Ο κ. Συρίγος στην προσπάθεια του να απαντήσει στις κατηγορίες, διεκόπη από συνθήματα και αποχώρησε.