αυξήσεις-φωτιά-στη-δεη-από-τα-δημοτικ-136316
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 30.11.2015 | 09:26

Αυξήσεις – φωτιά στη ΔΕΗ από τα δημοτικά τέλη: Ποιοι δήμοι έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις

Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έχουν αποφασίσει ήδη ή σχεδιάζουν αρκετοί δήμοι, οι οποίοι επικαλούνται λόγους οικονομικής δυσχέρειας.

Αν και δεν επιτρέπεται να υπάρξει αύξηση των δημοτικών τελών για κάλυψη των ελλειμμάτων καθώς τα τέλη είναι ανταποδοτικά, πληρώνονται δηλαδή από τους πολίτες για την καθαριότητα, τον φωτισμό κλπ ήδη είναι πολλοί οι δήμοι που αποφάσισαν μεγάλες αυξήσεις ενώ έπονται και άλλοι.

Πρώτος δήμος που προχώρησε στην αύξηση των δημοτικών τελών κατά 50% είναι η Σαλαμίνα που έχει υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης, ενώ αυξήσεις κατά 10% επέβαλε και ο δήμος Νίκαιας.

Από την πλευρά του και ο δήμος Ελληνικού -Αργυρούπολης έχει αυξήσει τα δημοτικά τέλη κατά 34% για τις κατοικίες και κατά 25% για τα καταστήματα. Επιπλέον, ο δήμος Κορυδαλλού έχει επιβάλλει αυξήσεις τα δημοτικά τέλη που φτάνουν το 9%.

Σε τεράστιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που φθάνουν το 82% (!) έχει προχωρήσει και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, όπως καταγγέλλουν αναγνώστες της aftodioikisi.gr.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος σε σχετικό ρεπορτάζ, οι δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να αντιμετωπίσουν παλαιά χρέη ή γενικώς τα λειτουργικά τους έξοδα καθώς τα τέλη που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και αφορούν την κάλυψη των εξόδων που προκαλούν συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η συντήρηση του Πρασίνου.

Έτσι για παράδειγμα, ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη δεν επικαλείται στη σχετική απόφαση τα ελλείμματά του, αλλά «τη μεγάλη μείωση των εισπραττόμενων εσόδων από τα τέλη καθαριότητας από το 2011 και ύστερα», τις προβλεπόμενες απαλλαγές από τα τέλη καθαριότητας για δημόσια κτίρια και υποδομές και το μεγάλο αριθμό κλειστών επιχειρήσεων και οικιών που φυσικά δεν πληρώνουν ούτε τη ΔΕΗ, αν και είχαν προϋπολογιστεί τα σχετικά έσοδα.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και το κράτος να καθυστερήσει τους πόρους προς τους Δήμους κάνοντας την κατάσταση ακόμη χειρότερη και ουσιαστικά επιβάλλοντας αυξήσεις τελών και σε δήμους που για λόγους πολιτικής προσπαθούν να τις αποφύγουν.