τι-συμβαίνει-όταν-ανεβάζουμε-μια-φωτο-323937
ΚΟΣΜΟΣ | 18.04.2018 | 09:58

Τι συμβαίνει όταν ανεβάζουμε μια φωτογραφία στο Facebook

O John MacCormick είνει διακεκριμένος ερευνητής και δάσκαλος της επιστήμης υπολογιστών. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με αντικείμενο την υπολογιστική όραση, έχει εργαστεί στα ερευνητικά εργαστήρια της Hewlett-Packard και της Microsoft, και σήμερα είναι καθηγητής της επιστήμης υπολογιστών στο Κολλέγιο Dickinson.

O MacCormick είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Εννέα Αλγόριθμοι που άλλαξαν το μέλλον, βιβλίο που κυκλοφορεί σε μετάφραση των Ιωάννη Παπαδόγγονα και Λαμπρινής Σακαρέλη από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται, δίχως άλλο, στις εκπληκτικές ιδέες που κινούν τους σημερινούς υπολογιστές.

Στο σχετικό εκδοτικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζουμε: «Κάθε μέρα, πραγματοποιούμε σπουδαία κατορθώματα χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές μας. Όταν “ανεβάζουμε” μια φωτογραφία στο Facebook μεταβιβάζονται εκατομμύρια στοιχεία πληροφορίας μέσω πολλών διαδικτυακών συνδέσμων που είναι επιρρεπείς σε σφάλματα· ωστόσο, τελικά ένα άψογο αντίγραφο της φωτογραφίας φτάνει στον προορισμό του.

Χωρίς καν να το γνωρίζουμε, εφαρμόζουμε κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού για να μεταβιβάσουμε απόρρητες πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, και χρησιμοποιούμε ψηφιακές υπογραφές για να επαληθεύσουμε την ταυτότητα των ιστοτόπων που επισκεπτόμαστε. Πώς άραγε εκτελούν οι υπολογιστές μας αυτές τις εργασίες με τόση ευκολία; Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που απαντά στο παραπάνω ερώτημα σε γλώσσα που μπορούν να την καταλάβουν όλοι, αποκαλύπτοντας τις εκπληκτικές ιδέες που αποτελούν την κινητήρια δύναμη των προσωπικών υπολογιστών, των φορητών υπολογιστών και των έξυπνων κινητών μας. Χρησιμοποιώντας παραστατικά παραδείγματα, ο John MacCormick εξηγεί τα βασικά “τεχνάσματα” που χρησιμοποιούν εννέα τύποι υπολογιστικών αλγορίθμων. Οι επαναστατικοί αυτοί αλγόριθμοι έχουν αλλάξει τον κόσμο μας: το βιβλίο αυτό ξεκλειδώνει τα μυστικά τους, και αποκαλύπτει τις εκπληκτικές ιδέες που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές μας κάθε μέρα».