θα-μπορούν-οι-τοπικές-κοινωνίες-να-αντ-242960
ΚΟΣΜΟΣ | 29.10.2013 | 08:00

Θα μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν τις απειλές του μέλλοντος;

Είναι να διερωτάται κανείς για τη μορφή, το εύρος ευθυνών αλλά και τις δυνατότητες αντιμετώπισης κοινωνικών κρίσεων με τις οποίες αναπόφευκτα θα βρεθούν αντιμέτωπες οι κοινωνίες και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις παγκοσμίως εάν κι εφόσον επαληθευτεί η εκτίμηση αμερικανών αξιωματούχων για τις τρεις μείζονες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε περίπου 25-30 χρόνια από σήμερα.

Στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου του Αμερικανικού Στρατού (AUSA) που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Christian Science Monitor, οι ομιλητές είπαν ότι μία από τις τρεις μεγάλες απειλές είναι η υπερανάπτυξη των πόλεων και των φτωχογειτονιών. Εκτιμάται ότι το 2040, το 65% του πληθυσμού παγκοσμίως, δηλαδή, έξι δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα ζει σε πόλεις. Αν και η φτώχεια αναμένεται να μειωθεί, οι ειδικοί λένε ότι το ένα τρίτο από τον κόσμο αυτό, δηλαδή, περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα ζουν σε «καταστάσεις φτωχογειτονιάς», σύμφωνα με δήλωση της κυρίας Καθλήν Χικς, η οποία έως τον περασμένο Αύγουστο ήταν υφυπουργός Αμύνης για Θέματα Πολιτικής. Αυτό, σύμφωνα με την κ.Χικς, θα έχει ως πολύ πιθανή συνέπεια την αναρχία.

Με το γρήγορο βαθμό που μεγαλώνουν οι πόλεις, «δεν έχουμε εκείνες τις κυβερνητικές δομές που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη αυτή στον ίδιο βαθμό». Τα διογκούμενα προβλήματα περιλαμβάνουν επίσης και θέματα υγιεινής και συλλογής σκουπιδιών». Σε ένα τέτοιο δύσκολο και “υπερκαταπιεσμένο” περιβάλλον δεν θα είναι δύσκολο να αναπτυχθούν εγκληματικές οργανώσεις, σαν τις συμμορίες ναρκωτικών που βλέπουμε στην Κεντρική Αμερική. Επίσης, δεν αποκλείεται να δούμε τη δημιουργία οργανώσεων τύπου Χαμάς με σκοπό την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών των πολιτών, όπως επεσήμανε η Κ.Χικς.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Αμερικανικού Πενταγώνου, οι δύο άλλες μεγάλες απειλές στο μέλλον έχουν να κάνουν με παρατεταμένη μεγάλη βία μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών στη Μέση Ανατολή, και με την επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες σε συνδυασμό με την ανάπτυξη φτηνής τεχνολογίας που θα επιτρέπει την κατασκευή μικρών μη-επανδρωμένων αεροσκαφών και διαφόρων μορφών ρομποτικής που θα συνιστούν ευθεία απειλή για τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Ο Σύνδεσμος του Αμερικανικού Στρατού είναι ένας ιδιωτικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1950 και λειτουργεί υποστηρικτικά για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις με τη διοργάνωση εκθέσεων και συνεδρίων κατά τη διάρκεια των οποίων αμερικανοί αξιωματούχοι και άλλοι ειδικοί αναφέρονται σε διάφορα θέματα ασφαλείας.

Πηγή: www.csmonitor.com