τα-τίρανα-αναμένουν-στήριξη-από-ελλάδ-243472
ΚΟΣΜΟΣ | 23.10.2013 | 09:37

Τα Τίρανα αναμένουν στήριξη από Ελλάδα

Από την Ελλάδα και την Ιταλία αναμένουν στήριξη τα Τίρανα  για την πορεία τους προς την ΕΕ, όπως αναφέρει η διαδικτυακή πύλη EurActiv σε ανταπόκρισή της από τα Τίρανα.

Ο Ιλίρ Μέτα, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής, ανέφερε στο EurActiv, στο περιθώριο συνεδρίου που διοργανώθηκε από τη δεξαμενή σκέψης Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές της Αλβανίας, ότι τα Τίρανα βασίζονται στη στήριξη της Αθήνας και της Ρώμης. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2014, ακολουθούμενη από την Ιταλία την 1η Ιουλίου.

«Έχουμε την προσδοκία, ότι η ελληνική και η ιταλική Προεδρία θα επιστήσουν την προσοχή της ΕΕ στη διεύρυνση και κυρίως σε μια ταχύτερη ενταξιακή προοπτική για την Αλβανία […] Η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν να είναι οι κινητήριες δυνάμεις και ελπίζω, ότι θα συνεργαστούν στενά για μια κοινή ατζέντα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», σημείωσε ο Μέτα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης, ότι Αλβανοί αξιωματούχοι τρέφουν μεγάλες ελπίδες για ελληνική υποστήριξη, ιδίως κατά τη διάρκεια της επικείμενης ελληνικής Προεδρίας της στην ΕΕ, η οποία πιστεύουν, ότι αποτελεί ευκαιρία προώθησης της ατζέντας της διεύρυνσης. Επιπλέον, θεωρούν, ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τα Τίρανα, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είναι φιλοευρωπαίος πολιτικός και έχει το απαραίτητο ειδικό βάρος για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ατζέντα της Αλβανίας και να οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις Αθήνας και Τιράνων σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε στο EurActiv κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων M. Λαζιμί ανέφερε εξάλλου, ότι είχε μια ανοιχτή συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψη του τελευταίου στα Τίρανα. «Πιστεύω, ότι το αμοιβαίο συμφέρον δεν είναι μόνο η επίλυση των διμερών ζητημάτων […] και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας δε θα πρέπει να εμπλέκεται με θέματα διαφορετικής φύσης», υπογράμμισε ο ίδιος, αναφέροντας επίσης: «Η Ελλάδα, ως γειτονική χώρα και ως κράτος μέλος της ΕΕ, θα αποτελέσει προστιθέμενη αξία στην προώθηση της ευρωπαϊκής ατζέντας της Αλβανίας».