τα-πιο-βρώμικα-σημεία-στο-σπίτι-δεν-π-164806
ΚΟΣΜΟΣ | 29.05.2015 | 20:26

Τα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι – Δεν πάει ο νους σας ποια είναι (λίστα)

-Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνα, κατά μέσο όρο, η λεκάνη της τουαλέτας “φιλοξενεί” περί τα 50 βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα μεταξύ των οποίων το E.coli, ο σταφυλόκοκκος κ.α.

-Ξέχνα τo WC και άρχισε να ανησυχείς για την επιφάνεια κοπής στην κουζίνα σου. Η ίδια μελέτη υποστηρίζει ότι κατά μέσο όρο, μια  επιφάνεια κοπής φιλοξενεί 200 φορές περισσότερα τέτοια “χαριτωμένα” μικρόβια από το κάθισμα της τουαλέτας.

-Τα βακτήρια στην  κουζίνα δεν είναι βέβαια απαραίτητο πως έχουν έρθει σε επαφή με ακαθαρσίες.  Η “μόλυνση” τους είναι πιθανότερο να έχει προέλθει από επαφή με ωμά ζωϊκά προϊόντα ή εντόσθια που ως γνωστόν αποτελούν και την πηγή των βακτηρίων αυτών.

-Οι πετσέτες κουζίνας όσο κι αν δεν το πιστεύεις, είναι το πιο βρώμικο πράγμα στο σπίτι . Κατά προσέγγιση πάνω της βρίσκονται γύρω στα 10 εκατομμύρια βακτήρια ανα τετραγωνική ίντσα, δηλαδή 200χιλιάδες περισσότερα απ’ όσα βρίσκονται στο κάθισμα του WC.

-Ένα γραφείο κατά μέσο όρο κουβαλάει 400 φορές περισσότερα βακτήρια  σε σχέση με το WC.  Το να τρως το μεσημεριανό σου στο γραφείο είναι άρα μια πολύ κακή ιδέα καθώς τα ψύχουλα που κρύβονται στο πληκτρολόγιο αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τα μικρόβια..

-Ξανασκέψου το πριν πας να σηκώσεις το ακουστικό του τηλεφώνου στο γραφείο του συναδέλφου που είναι άρρωστος.  Ο ιός της γρίππης μπορεί να επιζήσει για τρεις ημέρες πάνω σε αυτό. Αν αγγίξεις μια μολυσμένη μετον ιό της  γρίππης  επφάνεια και μετά φέρεις τα χέρια σου σε επαφή με το πρόσωπο, την μύτη σου ή τα μάτια, σίγουρα θα την αρπάξεις και εσύ.

-Ερευνητές στο  London School of Hygiene and Tropical Medicine σάρρωσαν 390 διαφορετικά κινητά τηλέφωνα και βρήκαν πως σχεδόν όλα φιλοξενούσαν πάνω τους βακτήρια. Τα κινητά τηλέφωνα είναι “παγίδες” για νεκρά κύτταρα από το δέρμα πράγμα που τα κάνει το τέλειο μέρος ανάπτυξης βακτηρίων.

-Τα μικρόβια μεταδίδονται πολύ εύκολα. Είναι πολύ καλή ιδεά αν έχεις αρρωστήσει από γρίπη – ή για να μην αρρωστήσεις από γρίππη – να πλένεις τα χέρια σου κάθε φορά που ανοιγοκλείνεις την πόρτα του φούρνου μικροκυμμάτων ή του ψυγείου καθώς  το χερούλι της πόρτας μπορεί να γίνει τόπος συγκέντρωσης μικροβίων και άρα μόλυνσης.

-Οι υγρές πετσέτες που μένουν στο θερμό περιβάλλον του μπάνιου αποτελούν μέρος ανάπτυξης μικροβίων.  Όταν σκουπίζόμαστε μεταφέρουμε νεκρά κύτταρα κ.α επάνω στις πετσέτες προσφέροντας στα βακτήρια φαγητό.

-Κάθε  οδοντόβουρτσα κατά μέσο όρο φιλοξενεί περισσότερο από 100 εκατομμύρια βακτήρια, υποστηρίζουν οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Αν την μοιράζεσαι την οδοντοβουρτσά σου, μοιράζεσαι μαζί την τερηνόδα και την ουλίτιδα .

-Οι μικροοργανισμοί και τα μικρόβια  που εκτινάζονται στον αέρα κάθε φορά που τραβάς το καζανάκι είναι μια πολύ καλή αιτία και αφορμή να ξεκινήσεις να προστατεύεις την οδοντόβουρτσα σου τοποθετώντας την όσο πιο μακριά γίνεται από την λεκάνη της τουαλέτας.

-Τα μισά από τα τηλεκοντρόλ που ελέγχθηκαν εργαστηριακά για λογαριασμό έρευνας του πανεπιστημίου της Virginia βρέθηκαν θετικά σε ρινοϊό. Τα τηλεκοντρόλ στα δωμάτια των ξενοδοχεών είναι  φυσικά τα χειρότερα.

-Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, βρήκαν πως οι μισές από τις σακκούλες πολλαπλών χρήσεων που εξέτασαν είχαν βακτήρια κοπράνων γιατί απλά δεν πλένονται συχνά.

-Κατά μέσο όρο το κάθε κουμπί μέσα στον ανελκυστήρα φιλοξενεί 40 φορές περισσότερα μικρόβια απ όσα βρίσκονται σε μια δημόσια τουαλέτα, λένε οι ερευνητές από την Αριζόνα. Μιλώντας με νούμερα, βρήκαν 313 σχηματισμούς μικροβιακών αποικιών σε ενα τετραγωνικό εκατοστό.