στρωμένη-με-αγκάθια-η-επικείμενη-σύνο-120688
ΚΟΣΜΟΣ | 16.03.2016 | 14:23

Στρωμένη με αγκάθια η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής

Σε βαρύ κλίμα συνέρχονται αύριο οι 28 για να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι στο Προσφυγικό. Είναι ενδεικτικό ότι όπως αναφέρουν οι FT o Donald Tusk θα αποστείλει την Τετάρτη στους 28 ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ νέο προσχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, “χρειάζεται επανεξισορρόπηση”.

Η διακριτική αυτή αιχμή κατά της υφιστάμενης συμφωνίας, που επιτεύχθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ίσως αποτελεί έκπληξη από πλευράς του κ. Tusk, αφού ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν αυτός ο ίδιος αρμόδιος για τη διαμόρφωσή της. Όπωε αναφέρει η εφημερίδα στην πραγματικότητα η συμφωνία υπήρξε έργο της Angela Merkel που είχε παροτρύνει τον κ. Tusk να αναλάβει το αξίωμα το 2014, αλλά που στη συνέχεια διαφώνησε μαζί του για τη διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής. Σε μια θεαματική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνόδου, η κ. Merkel ανέτρεψε την προσεκτικά διαμορφωμένη συμφωνία που ο κ. Tusk διαπραγματευόταν με την Άγκυρα και επέβαλε τη δική της. “Τον ταπείνωσε. Ο Tusk έκανε όλη την προετοιμασία, είχε πραγματοποιήσει ικανοποιητική πρόοδο και αυτή τον παραμέρισε. Ξεκίνησε δική της διαπραγμάτευση ενώ αυτός νόμιζε ότι την είχε ολοκληρώσει” δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος Ευρωπαίου ηγέτη που συμμετείχε στις συνομιλίες.

Αρνητικός ο Σούλτς

Στο μεταξύ σύμφωνα με τη Γερμανική εφημερίδα die Welt ο πρέοδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο Martin Schulz δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου και τη συνεργασία με την Τουρκία και προειδοποιεί για ολέθρια αποτελέσματα στην περίπτωση αποτυχίας. Όπως μεταφέρει η εφημερίδα προϋπόθεση για μια λειτουργική συμφωνία με την Τουρκία είναι η υλοποίηση του συμφωνηθέντος μηχανισμού των 160.000 μετεγκαταστάσεων. «Η Ουγγαρία θα πρέπει σύμφωνα με αυτό να πάρει 1294 πρόσφυγες αλλά ο Ορμπάν κάνει δημοψήφισμα για αυτό και λέει ότι δεν είναι δικό του πρόβλημα αλλά της Γερμανίας. Από την στιγμή που συνεχίζουν και υπάρχουν τέτοιες φωνές και εφόσον στο Ευ. Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσουμε ομόφωνα δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος. Η ΕΕ βρίσκεται ήδη σε κερματισμό. Τα χάσματα μέσα στην ΕΕ θα σηματοδοτούσαν το τέλος της. «Κανένα πρότζεκτ ούτε η ΕΕ δεν είναι μη αντιστρεπτό» σημειώνει.

Ταυτόχρονα διαμηνύει στην Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του τύπου και ότι δεν μπορεί να λυθεί το κουρδικό με όπλα. Σε άλλα θέματα όπως το άνοιγμα των κεφαλαίων ένταξης και της απελευθέρωσης της βίζας μπορεί η ΕΕ να προσεγγίσει την Τουρκία.

Η θέση της Ελλάδας

Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικεντρώθηκε στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, επεσήμανε ότι το σχήμα 1:1 που προτείνεται στη νέα συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας χρειάζεται ευρύτατη νομιμοποίηση από τα κράτη μέλη και η εφαρμογή του δεν πρέπει να καταλήξει ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Υπάρχει ένα πολύ δύσκολο διαχειριστικό πρόβλημα. Με τόσο μεγάλο αριθμό εισερχομένων, ποιος μπορεί να διαχειριστεί τις αιτήσεις ασύλου; Είναι πλέον εμφανές πως οφείλουμε να περάσουμε σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου» σημείωσε ο ΑΝΥΠΕΞ.

Ο ΑΝΥΠΕΞ κατέληξε απευθύνοντας έκκληση στους συναδέλφους του Υπουργούς τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται μια καθολική κρίση, της οποίας αιχμή είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

«Για να ξεπεράσουμε την κρίση δεν πρέπει να τεχνικοποιούνται τα πολιτικά προβλήματα και οι λύσεις να επαφίενται σε γραφειοκράτες υπαλλήλους. Αυτό οδηγεί σε μαζικό ευρωσκεπτικισμό που αποτυπώνεται στην άνοδο του σκληρού ακροδεξιού λαϊκισμού και οδηγεί σε αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οράματος” τόνισε ο κ. Ξυδάκης. Κλείνοντας, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ αναγνώρισε ως μείζον πρόβλημα την μη τήρηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα όργανα της ΕΕ, κάνοντας λόγο για ασυνέπεια και ασυνέχεια.