σε-πλήρη-σύγχυση-βρίσκεται-η-εε-για-την-105460
ΚΟΣΜΟΣ | 28.06.2016 | 20:45

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται η ΕΕ για την «επόμενη ημέρα»

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται η ΕΕ οι ηγέτες της οποίας συνέρχονται στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με πληροφοριες ήδη καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις που εκπορεύονται κι απο τις διαφορετικές εθνικές στρατηγικές που μάλιστα “βαραίνουν” με πάθη  καθως πολλές εκλογες σα κράτη μέλη είναι μπροστά στο επόμενο έτος ( Γαλλια, Ολλανδία, Γερμανια).

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkelδήλωσε ότι «όλοι λυπόμαστε για την απόφαση της Μ. Βρετανίας για αποχώρηση αλλά η Ε.Ε. χρειάζεται μία κοινή οδό προς τα εμπρός με τα 27 κράτη – μέλη. «Είναι σημαντικό αυτές τις μέρες να καταλήξουμε σε λύσεις για το πώς η Ευρώπη θα αναπτυχθεί περαιτέρω», δήλωσε. Τόνισε επίσης,  ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άτυπες συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν ενεργοποιηθεί το άρθρο 50. «Κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις μόνο όταν η Μ. Βρετανία κάνει επίσημη ανακοίνωση για αποχώρηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιθυμούμε ούτε επίσημες αλλά ούτε και άτυπες συνομιλίες πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50».  Πρόσθεσε επίσης, ότι θα ακούσει για πρώτη φορά προσωπικά από τον ίδιο τον D. Cameron για το Brexit και επανέλαβε ότι «είναι σημαντικό να θεωρούμε τη Μ. Βρετανία φίλο και εταίρο  σε όποια μελλοντική διμερή σχέση».

Το μοντέλο σχέσης με τη Νορβηγία προωθείται απο το Λονδίνο που ήδη “ζυμώνει” την άποψη για παράλληλες διαπραγματεύσεις για μια νέα εταιρική σχέση τοςο με την Ένωση όσο και με κάθε μέλος ξεχωριστά. Κάτι που όμως συναντά την αντίδραση του σκληρού πυρήνα της ΕΕ που βλέπει έτσι ενα κίνδυνο κατακερματισμού της αναγκαίας σκληρής και ενιαίας στάσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, D. Cameron δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου θα εξηγήσει την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. αλλά επιθυμεί η διαδικασία να γίνει όσο πιο εποικοδομητικά γίνεται καθώς το γεγονός ότι αποχωρούμε δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη. «Αυτές οι χώρες είναι οι γείτονές μας, οι φίλοι μας, οι σύμμαχοί μας οι εταίροι μας και ελπίζω να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή σχέση όσον αφορά στο εμπόριο και τη συνεργασία για την ασφάλεια επειδή αυτό είναι καλό για εμάς αλλά και για αυτούς. Αυτό θα είναι το πνεύμα στο οποίο θα κινηθούν οι σημερινές συζητήσεις», τόνισε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, F. Mogherini δήλωσε ότι αναμένει σαφήνεια από το Λονδίνο καθώς δέχεται αντικρουόμενα μηνύματα από τη Μ. Βρετανία που τελεί σε σύγχυση. «Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι εάν η Μ. Βρετανία επιθυμεί ή όχι να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για αποχώρηση από την Ε.Ε.. Οι Βρετανοί ήταν σαφείς αλλά δεχόμαστε αντικρουόμενα μηνύματα και βλέπουμε ένα μάλλον σε σύγχυση πολιτικό σκηνικό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Όσοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, έχουν δίκιο. Ωστόσο, θα έλεγα ότι κατα κύριο λόγο η δυσκολία είναι για τη Βρετανία».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Fr. Hollande έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.  “Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε για μια στιγμή, ότι η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου δεν θα σεβαστεί την επιλογή των ψηφοφόρων του. Η διαδικασία εξόδου πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν και στη συνέχεια, θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις. Ξέρω ότι είναι οδυνηρό, οδυνηρό για το Ην. Βασίλειο, ακόμα και για εκείνους που ψήφισαν υπέρ του Brexit. Πρέπει ωστόσο να σεβαστούμε τη δημοκρατία. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα σπαταλήσουμε χρόνο, καθώς αυτήν τη στιγμή όλοι μας παρατηρούν. Η ιστορία δεν σταματά εδώ για την Ευρώπη. Για το Ην. Βασίλειο είναι η έξοδος από την Ευρώπη. Αλλά η ιστορία δεν σταματά για την Ευρώπη”, τόνισε Πρόσθεσε επίσης, ότι λυπάται για την απόφαση του Ην. Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε., αλλά πρέπει να γίνει σεβαστή.

Την ίδια ώρα μέρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας επιδιώκει μα φέρει στο προσκήνιο μια περισσότερο πολιτική ατζέντα με αφορμή τη Βρετανία.

Ειναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Schulzδήλωσε ότι υπαναχώρηση των Άγγλων δε θα πρέπει να αποκλεισθεί. Σε περίπτωση αμφιβολιών τους, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε ότι θα μπορούσε να παρασχεθεί η δυνατότητα στους Άγγλους να το ξανασκεφτούν. « Αν οι άνθρωποι θέλουν να το ξανασκεφτούν, αυτό θα πρέπει βεβαίως να υποστηριχθεί», είπε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, Επίσης κατέστησε σαφές, ότι οι διαδικασίες εξόδου δε θα πρέπει να είναι παρατεταμένες, «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» δήλωσε, μεταξύ άλλων λόγω και του μακροπρόθεσμου οικονομικού σχεδιασμού της ΕΕ,  «τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της έρευνας; Την ανεργία των νέων; Πρακτικά ζητήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν» είπε. Επίσης δήλωσε ότι η διαδικασία εξόδου μπορεί να ξεκινήσει από Σεπτέμβρη, « Το Σεπτέμβρη θα μπορούσε να είναι η στιγμή που θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50» που καθορίζει σαφώς τις διαδικασίες. Πρέπει η Αγγλία να κάνει αίτηση και κατόπιν το άρθρο θα τεθεί σε ισχύ. « Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολύ. Η αβεβαιότητα είναι το μέγα ζήτημα» επεσήμανε.

Γιώργος Αλεξάκης