πόλεις-φαντάσματα-10-περιοχές-που-ερήμω-195064
ΚΟΣΜΟΣ | 31.10.2014 | 12:33

Πόλεις φαντάσματα: 10 περιοχές που ερήμωσαν στο πέρασμα του χρόνου (φωτο)

Σιωπηλοί δρόμοι, εγκαταλελειμμένα κτίρια και απομεινάρια από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας, δεσπόζουν στις εγκαταλελειμμένες πόλεις προσφέροντας μια ανατριχιαστική ματιά στις ζωές κοινοτήτων που άλλοτε έσφυζαν από ζωή.

Οι πόλεις φαντάσματα, εγκαταλείπονταν είτε λόγω πολέμου, είτε λόγω αλλαγών στην δομή της επαρχίας, είτε γιατί συνήθως στήνονταν γύρω από ορυχεία, τα οποία, μόλις στέρευαν, οι κάτοικοι δεν είχαν λόγο να μένουν πια εκεί.

Από τις ΗΠΑ, μέχρι τη γειτονική μας Τουρκία, αυτές είναι οι διασημότερες πόλεις φαντάσματα στον κόσμο.

Σαιντ Ελμο – Κολοράντο, ΗΠΑ

Μία κάποτε ακμάζουσα πόλη ορυχείων και εμπορικών συναλλαγών κατά μήκος του σιδηροδρόμου που περνούσε από το κεντρικό Κολοράντο. Το Σαιντ Ελμο εγκαταλείφθηκε όταν έκλεισε ο σιδηρόδρομος το 1922. Πολλά από τα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων, των σπιτιών, και της εκκλησίας, έχουν μείνει ανέπαφα με τα υπάρχοντα των κατοίκων τους.

Τσάκο Κάνυον – Νέο Μεξικό

Ο πολιτισμός των Τσάκο πολιτισμός αναπτύχθηκε περίπου από το 800 έως 1100 μΧ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το φαράγγι υπηρέτησε ως τελετουργικό, κοινωνικό, και εμπορικό κέντρο. Οι κάτοικοι έχτισαν συμπλέγματα κατοικιών σε κυκλικές τελετουργικές δομές, που ονομάζονται kivas, από τούβλα λάσπης, ψαμμίτη, και ξύλο, πολλά από τα οποία παραμένουν άθικτα σήμερα.

Μπόντι – Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Βγαλμένη σαν από ταινία Ουέστερν, το 1879, ήταν μια πολύβουη πόλη εξόρυξης χρυσού και φιλοξενούσε 8.500 κατοίκους ενώ οι καυγάδες και τα πιστολίδια ήταν καθημερινό φαινόμενο. Μέσα σε μια δεκαετία, τα μεταλλεία εξαντλήθηκαν και ο πληθυσμός άρχισε σταθερά να μειώνεται μέχρι που οδηγήθηκε σε πλήρη εγκατάλειψη. Τα 150 κτίρια που απομένουν είναι όπως τα άφησαν οι κάτοικοι τους.

Χάμπερστόουν και Σάντα Λάουρα – Ερημος Ατακάμα, Χιλή

Χτισμένες γύρω από ορυχεία νιτρικού καλίου, αυτές οι δύο πόλεις στη βόρεια Χιλή εγκαταλείφθηκαν το 1958. Τα καλά διατηρημένα κτίρια περιλαμβάνουν ένα θέατρο με τις καρέκλες του, σπίτια, μία πισίνα από χυτοσίδηρο κατασκευασμένη από το κύτος πλοίου, ένα ξενοδοχείο και καταστήματα με πλήρεις τιμοκαταλόγους.

Μπανγκάρ – Ρατζαστάν, Ινδία

Οταν το Μπανγκάρ στη βορειοδυτική Ινδία, κατακτήθηκε από τον Ράτζα (βασιλιά) του Τζαιπούρ το 1720, η πόλη εγκαταλείφθηκε. Χρονολογείται πριν από τον 17ο αιώνα και περιλαμβάνει ναούς και σπίτια, ένα φρούριο, καθώς και ένα μεσαιωνικό παζάρι, που λέγεται ότι είναι στοιχειωμένο και το ακολουθούν απόκοσμοι θρύλοι που σχετίζονται με την ακμή και ταχεία πτώση της πόλης.

Καγιακόι – Ανατολία, Τουρκία

Όταν ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος τελείωσε το 1923, περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες που ζούσαν στην Τουρκία επαναπατρίστηκαν, και το Καγιακόι, ένα ελληνικό χωριό ερίπου 2.000 κατοίκων στη δυτική Τουρκία, εγκαταλείφθηκε. Τα ερείπια του χωριού, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν και δύο ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες, σώζονται ως ιστορικός τόπος.

Πιραμίντεν – Σβάλμπαρντ, Νορβηγία

Αυτή η Αρκτική πόλη εξόρυξης άνθρακα, που ανήκε στην ΕΣΣΔ από το 1927, ήταν ένας ιδανικός Σοβιετικός οικισμός με πλήρεις στρατώνες εργαζομένων, ένα αθλητικό κέντρο, και μια προτομή του Λένιν. Το ορυχείο έχει πλέον εξαντληθεί, αλλά μένουν τα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων μιας βιβλιοθήκης γεμάτης βιβλία, ενός θεάτρου και μίας αίθουσας μουσικής με ένα από τα μεγαλύτερα πιάνα του κόσμου, τα οποία έχουν μείνει όπως ήταν όταν η πόλη εγκαταλείφθηκε το 1998.

Herculaneum – Νάπολη, Ιταλία

Το καλοκαίρι του 79μΧ, ο Βεζούβιος εξερράγη και έθαψε το μικρό, πλούσιο Ρωμαϊκό παραθαλάσσιο θέρετρο στην τέφρα. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ιδιωτικές βίλες, καταστήματα, λουτρά, και μια συναρπαστική σειρά από αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Μπελσίτε – Επαρχία Σαραγόσα, Ισπανία

Ηταν ο τόπος μιας ιδιαίτερα βίαιης μάχης κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-1939). Κατεχόμενη από τις δυνάμεις του Φράνκο το 1937, η πόλη δέχθηκε επίθεση από το Ρεπουμπλικανικό Στρατό. Η πολιορκία κατέστρεψε την πόλη, αλλά τα ερειπωμένα κτίρια της αποτελούν ενθύμια φαντάσματα της έντονης βίας που έζησε.

Κολμανσκόπ – Ναμίμπια, Αφρική

Η πόλη που την κατάπιε η έρημος, είχε κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει τους εργαζόμενους στο κοντινό αδαμαντορυχείο της ερήμου Ναμίμπ. Η πόλη είχε εγκαταλειφθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και από τότε η έρημος έχει καταπιεί κυριολεκτικά τα σπίτια γεμίζοντας μέχρι και το εσωτερικό τους με άμμο.

Πηγή: iefimerida.gr