ποιοι-γνωστοί-διαχειριστές-ψάχνο-119148
ΚΟΣΜΟΣ | 28.03.2016 | 07:45

Ποιοι γνωστοί “διαχειριστές” ψάχνουν κάτι… στην Αθήνα

Νέα ονόματα ξένων επενδυτικών σχημάτων που ενδιαφέρονται για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο. Το κυοφορούμενο άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς αντιμετωπίζεται από ολοένα και περισσότερους ξένους επενδύτες ως δυνητική ευκαιρία. Ομως τόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο όσο και η απαραίτητη προεργασία δείχνουν πως, με εξαίρεση κάποια πολύ μεγάλα εταιρικά δάνεια, λίγα θα προχωρήσουν εντός του 2016.

Στο μεταξύ, νομικές εταιρείες που ειδικεύονται στο αντικείμενο επισημαίνουν τα πολλαπλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου «η διαδικασία ανάκτησης αξίας από τις χορηγήσεις αυτές να καταστεί αποτελεσματική και να μεγιστοποιηθεί». Η ελληνική αγορά προβληματικών δανείων θεωρείται αγορά με μεγάλες προοπτικές, σημείωνε σε συνομιλητές του πριν από λίγο καιρό ο Τζον Ντέιβισον, ο τραπεζίτης που προσέλαβε πέρυσι το αμερικανικό private equity Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) για να «τρέξει» τη νέα μονάδα διαχείρισης και αγοράς δανείων Pillarstone.

Ο κ. Ντέιβισον βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με στελέχη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, αλλά και της ΤτΕ και είναι εκ των πρωτεργατών της υπό συζήτησης συμφωνίας με την Eurobank για τη διαχείριση επιχειρηματικών δανείων.

Η Pillarstone προωθεί στην Ελλάδα τη χρήση μιας πλατφόρμας διαχείρισης δανείων στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν και επενδυτικά κεφάλαια τόσο της KKR όσο και άλλων ιδιωτικών σχημάτων, και η οποία επιτρέπει τη συμμετοχή των τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία θα τη χρησιμοποιήσουν σε δυνητικές υπεραξίες από την ανάκτηση των χορηγήσεων.

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως ο επενδυτικός ορίζοντας που προσδιορίζει για τις επενδύσεις αυτές ο κ. Ντέιβισον –το σημείο εξόδου δηλαδή των επενδυτών– φτάνει έως και τα 10 χρόνια. Το μοντέλο αυτό στοχοποιεί εταιρείες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά με ισχυρές λειτουργικές προοπτικές. Οι εταιρείες αυτές, μέσω αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων και ενός σωστού επιχειρηματικού σχεδίου –αλλά και φρέσκων κεφαλαίων– μπορούν να ξαναγίνουν κερδοφόρες και να μεταπωληθούν με σημαντικά κέρδη. Και φαίνεται πως πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον της Pillarstone, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, θα αφορά αρχικά μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ και άνω. Ως εκ τούτου, επιτρέπει και τον συντονισμό περισσότερων από μιας τραπεζών καθώς σε αυτά τα ποσά η κοινή έκθεση δύο ή και περισσοτέρων πιστωτικών ιδρυμάτων είναι ο κανόνας.

Πέρα όμως από τη νέα μονάδα της KKR, ενδιαφέρον για την αγορά επιχειρηματικών δανείων ακόμη και μικρομεσαίων –με ευρωπαϊκά κριτήρια– εκδηλώνεται και από άλλα funds. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και η Apartners Capital του διαχειριστή κεφαλαίων Antonio Polverino, που ξεχώρισε κατά τη θητεία του στη Royal Bank of Scotland μετά την κρατικοποίησή της στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Το ενδιαφέρον αυτό αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες, σε συνάντηση που έγινε στην Αθήνα μεταξύ Ελλήνων τραπεζιτών, δικηγόρων και ξένων εταιρειών, ο Νίκολας Κόλμαν, Partner της μονάδας Portfolio Solutions της KPMG από το Λονδίνο.

Ο ίδιος συγκαταλέγεται μεταξύ των ενδιαφερόμενων ξένων επενδυτών για ελληνικά επιχειρηματικά δάνεια, όπως και η Lapithus Management SARL από το Λουξεμβούργο αλλά και η Sankaty Advisors, fund με 25 δισ. ευρώ υπό διαχείριση που συνδέεται με την Bain Capital. Την είσοδό της στην ελληνική αγορά φέρεται να εξετάζει και η Hudson Advisors L.P., εταιρεία διαχείρισης των funds του private equity, Lone Star Funds.

Τα παραπάνω ονόματα έρχονται να προστεθούν στα ήδη γνωστά, Aktua και Kaican LLP.

Πηγή: Καθημερινή