ποιο-είναι-το-αμφιλεγόμενο-πολιτικό-π-106880
ΚΟΣΜΟΣ | 20.06.2016 | 16:10

Ποιο είναι το αμφιλεγόμενο πολιτικό παρελθόν της νέας δημάρχου της Ρώμης

Έγινε η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος της Ρώμης. Κατέγραψε μια ιστορική νίκη στο δεύτερο γύρο των εκλογών που έγιναν χτες και σύντομα θα βρεθεί στο δημαρχιακό θώκο της Αιώνιας Πόλης.

Ο λόγος για την Βιρτζίνια Ράτζι. Ποια είναι όμως η διαδρομή της 37χρονης πλέον Δημάρχου.  Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη. Έγινε μέλος του Κινήματος Πέντε Αστέρων το 2011, χάρη στο σύζυγό της, το ραδιοφωνικό σκηνοθέτη, Αντρέα Σεβερίνι, ο οποίος «είχε ιδέες περισσότερο ξεκάθαρες από εμένα», όπως είχε δηλώσει παλαιότερα.

Έχει σπουδάσει Νομικά και εξελέγη το 2013 για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος. Ασχολήθηκε κυρίως με θέματα που αφορούν στα σχολεία της ιταλικής πρωτεύουσας, καθώς και με το περιβάλλον.

Όμως η 37χρονη, στο παρελθόν απασχόλησε τον ιταλικό Τύπο εξαιτίας των επαφών της με προσωπικότητες της κεντροδεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, λοιπόν, η Ράτζι παρέλειψε να αναφέρει στο βιογραφικό της ότι εργαζόταν σε δικηγορικό γραφείο που είχε άμεση σχέση με τον επί πρωθυπουργίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρώην υπουργό Αμύνης, Τζέσαρε Πρέβιτι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 11ετη κάθειρξη για δωροδοκία δικαστών.

Η Ράτζι μετά την αποκάλυψη υποστήριξε ότι στο δικηγορικό γραφείο πραγματοποίησε μόνο την πρακτική άσκησή της για τρία χρόνια, επισημαίνοντας: «Κάνουν τα πάντα για να με δυσφημίσουν. Πόσο πολύ με φοβάστε;».

Οπου υπάρχει καπνός όμως υπάρχει και φωτιά. Η Ράτζι, λοιπόν, είχε διάφορες αμφιλεγόμενες πολιτικές σχέσεις στο παρελθόν.

Διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εταιρίας, η οποία συνδέεται με το «δεξί χέρι» του πρώην δημάρχου της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο, ο οποίος ήταν μέλος του νεοφασιστικού Κοινωνικού Ιταλικού Κινήματος, ενώ μετά την εκλογή του το 2008 κάτω από το Δημαρχείο της Ρώμης είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υποστηρικτές του που ανέμιζαν την ιταλική σημαία και τραγουδούσαν τον ιταλικό ύμνο προτάσσοντας το δεξί χέρι. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στην θέα του Αλεμάνο, φώναζαν «Ντούτσε, Ντούτσε».

Ο Αλεμάνο, μάλιστα, είχε βρεθεί στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών, όταν ξεκίνησε έρευνα για την εμπλοκή του ίδιου, καθώς και ακόμα 100 πολιτικών και επιχειρηματιών, σε υπόθεση που σχετιζόταν με τη μαφία.

Η αποκάλυψη του ρόλου που διετέλεσε η Ράτζι για ένα χρόνο στην εταιρία «Hgr», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημοκρατικού Κόμματος, με εκπρόσωπό του να απαιτεί εξηγήσεις για τη δεύτερη παράλειψη από το βιογραφικό της.

Η ίδια τότε, είχε απαντήσει εξαπολύοντας επίθεση και λέγοντας: «Σε όποιον από το Δημοκρατικό Κόμμα μου ασκεί επίθεση, συστήνω προσοχή. Τα δοκιμάζετε όλα, το κατανοώ. Νιώθετε το έδαφος να καταρρέει κάτω από τα πόδια σας, αλλά εμείς δεν κάνουμε πίσω ούτε ένα εκατοστό. Το αντίθετο, μάλιστα».

Τα «σκοτεινά» σημεία του βιογραφικού της, ωστόσο, μοιάζει να μην έχουν ενοχλήσει τόσο τους πολίτες της Ρώμης που την προτίμησαν από τον υποψήφιο του Ρέντζι, στέλνοντας ένα μήνυμα στην κυβέρνηση που προσπαθεί να ερμηνεύσει την απογοητευτική πορεία των υποψηφίων της.

Την ίδια ώρα, η Ράτζι απολαμβάνει την επιτυχία και κάνει λόγο για «ιστορικό αποτέλεσμα» και για «ξεκάθαρο μήνυμα», ενώ τονίζει ότι «οι Ρωμάνοι δεν πιστεύουν στις υποσχέσεις και προεκλογικά συνθήματα. Εμπιστεύονται ένα πολιτικό κίνημα που προσφέρει ένα ξεκάθαρο και διαφανές πλάνο».

Όσο για τον επικεφαλής του κινήματος, Μπέπε Γκρίλο, πανηγύρισε με ανάρτησή του στο μπλογκ του, γράφοντας για «ιστορικό αποτέλεσμα» και «καθολική αλλαγή».

Βέβαια, το πάθος της για το Κίνημα του Γκρίλο, προκάλεσε τη ρήξη με το σύζυγό της από τον οποίο βρίσκεται σε διάσταση, με την ίδια να εξηγεί πως με τον Αντρέα Σεβερίνι «διανύουμε μία δύσκολη περίοδο εδώ και καιρό, αλλά δε θέλω να μιλήσω για αυτό. Αφορά στην ιδιωτική μου ζωή. Δεν έχω καμία σχέση εκτός γάμου».