παίρνουν-το-πάνω-χέρι-στο-ίντερνετ-ο-363580
ΚΟΣΜΟΣ | 25.06.2018 | 09:49

Παίρνουν το «πάνω χέρι» στο Ίντερνετ οι εταιρείες πάροχοι

Σε κίνδυνο η ουδετερότητα του Διαδικτύου, παρά το γεγονός ότι μόλις άρχισε να εφαρμόζεται η νομοθεσία Ομπάμα, προκειμένου να παραμείνει το Ίντερνετ ανοικτό και δίκαιο…
Η κατάργηση της προστασίας της διαδικτυακής ουδετερότητας (net neutrality), η οποία είχε τεθεί σε ισχύ από την εποχή που ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ομπάμα, άρχισε επίσημα την περασμένη Δευτέρα 11 Ιουνίου, σχεδόν έξι μήνες μετά την ψηφοφορία της Ρεπουμπλικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) για την ανατροπή των κανόνων.
Η FCC δήλωσε ότι η κατάργηση εξαλείφει «περιττούς, δύσκολους κανονισμούς» και τους αντικαθιστά με «κανονισμούς κοινής λογικής, που θα προωθήσουν την επένδυση και την ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων».
Η κατάργηση των κανόνων προκάλεσε την έντονη αντίδραση κρατικών αξιωματούχων, μελών του Κογκρέσου, εταιρειών τεχνολογίας και διαφόρων ομάδων υπεράσπισης, που εξακολουθούν να πιέζουν για να σώσουν τους κανόνες μέσω νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι οι κανόνες διαδικτυακής ουδετερότητας εγκρίθηκαν από την FCC το 2015 με την πρόθεση το Διαδίκτυο να παραμείνει ανοιχτό και δίκαιο.
Σύμφωνα με τους κανόνες, οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου ήταν υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο κάθε είδους διαδικτυακό περιεχόμενο. Δηλαδή, δεν μπορούσαν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν σκόπιμα την ταχύτητα με την οποία έχουν πρόσβαση οι χρήστες σε συγκεκριμένους ιστότοπους ή εφαρμογές, ούτε μπορούσαν να κάνουν το δικό τους περιεχόμενο να υπερτερεί έναντι των ανταγωνιστών τους.
Με την κατάργηση των κανόνων οι εταιρείες πάροχοι θα έχουν το «πάνω χέρι» για τον τρόπο που οι χρήστες θα περιηγούνται στο Διαδίκτυο. Δηλαδή θα μπορούν να ρυθμίσουν με ποια ταχύτητα θα φορτώνουν τα βίντεο που επιλέγουν να δουν στις οθόνες τους ή αν θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν όποια ιστοσελίδα επιθυμούν οι χρήστες, ανάλογα με τα συμφέροντά τους.
Εάν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο μπορούν να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές είναι ότι το Διαδίκτυο έχει γίνει πολύ σημαντικό για τις ζωές όλων. Έτσι, οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζεται μας επηρεάζει όλους άμεσα.
«Όλοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και αυτές τις τεχνολογικές πλατφόρμες. Έτσι τα θέματα που έρχονται τώρα, οι άνθρωποι τα βλέπουν από μια πολύ προσωπική προοπτική», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN η πρώην αξιωματούχος της FCC Μισέλ Κόνολι.
Πώς θα κινηθούν οι πάροχοι
Χωρίς αυστηρούς κανόνες πλέον στο «παιχνίδι», οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τυχόν περιστατικά αποκλεισμού, επιτάχυνσης ή αμειβόμενης ιεράρχησης. Στη συνέχεια, θα αξιολογηθούν με βάση το αν η δραστηριότητά τους είναι ενάντια στον ανταγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής, η εποπτεία της προστασίας του Διαδικτύου θα μεταφερθεί από την FCC στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).
«Η FTC θα είναι και πάλι σε θέση να προστατεύσει τους Αμερικανούς σταθερά στην οικονομία του Διαδικτύου και η FCC θα συνεργαστεί με τους συνεργάτες μας στην FTC για να κάνει ακριβώς αυτό», επισήμανε ο επικεφαλής της FCC Ατζίτ Παΐ.
Ωστόσο, οι ομάδες υπεράσπισης των καταναλωτών δεν ήταν καθόλου αισιόδοξες.
«Η FCC όχι μόνο καταργεί τους βασικούς κανόνες δικτυακής ουδετερότητας, αλλά συνδέει τις δυνάμεις της με την FTC, λέγοντας ότι θα ενεργήσει μόνο όταν ένας πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών εξαπατά το κοινό», λέει ο αντιπρόεδρος της Public Knowledge, ενός μη κερδοσκοπικού διαδικτυακού οργανισμού, Κρις Λιούις, προσθέτοντας: «Αυτό δίνει την ελεύθερη κυριαρχία στους παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών για να μπλοκάρουν ή να γκρεμίζουν την ευρυζωνική σας υπηρεσία εφ’ όσον σας ενημερώνουν γι’ αυτό».
Η ανησυχία των υποστηρικτών της διαδικτυακής ουδετερότητας έχει να κάνει με το ότι η κατάργηση θα μπορούσε να δώσει στους παρόχους Διαδικτύου υπερβολικό έλεγχο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαδίδεται το διαδικτυακό περιεχόμενο. Η κατάργηση θα μπορούσε επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρεώνονται οι καταναλωτές για διαδικτυακές υπηρεσίες.
Χωρίς διαδικτυακή ουδετερότητα, οι πάροχοι Διαδικτύου μπορεί να κάνουν περισσότερα βήματα για να δώσουν προσφορές στους πελάτες τους. Αρχικά, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως θετικό από τους καταναλωτές που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Αλλά κάποιοι φοβούνται ότι είναι επίσης πιθανό οι πάροχοι Διαδικτύου να χρεώνουν περισσότερο τους πελάτες τους για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Netflix.
Παρ’ όλα αυτά δεν αναμένεται να αλλάξουν όλα αμέσως, καθώς ακόμη μένουν εκκρεμότητες στις δικαστικές και νομοθετικές διαδικασίες.
Η πιθανότητα ακύρωσης
Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε ένα μέτρο για τη διατήρηση των κανόνων δικτυακής ουδετερότητας τον περασμένο μήνα. Στις 8 Ιουνίου, δεκάδες γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Πολ Ράιαν, που τον προέτρεπε να προγραμματίσει ψηφοφορία επί του θέματος.
Όμως, η Ρεπουμπλικανική Ομοσπονδία και ο Πρόεδρος Τραμπ θεωρείται απίθανο να υποστηρίξουν το μέτρο της Γερουσίας.
Περισσότερες από 20 Πολιτείες έχουν καταθέσει αγωγή για να σταματήσουν την κατάργηση της ουδετερότητας του δικτύου. Αρκετές Πολιτείες, όπως το Νιου Τζέρσεϊ, η Ουάσιγκτον, το Όρεγκον και η Καλιφόρνια, έχουν πιέσει αρκετά ώστε να προωθήσουν τη νομοθεσία για την επιβολή των αρχών της δικτυακής ουδετερότητας εντός των συνόρων τους. Ωστόσο, αυτή η τοπική νομοθεσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομικό παραστράτημα. Η εντολή της FCC που μόλις τέθηκε σε ισχύ επιβεβαιώνει την εξουσία να εμποδίζει τις Πολιτείες να ακολουθούν νόμους που δεν συνάδουν με την κατάργηση της ουδετερότητας του δικτύου.