ο-ρόλος-τους-στρες-στην-ανδρική-γονιμό-212408
ΚΟΣΜΟΣ | 22.06.2014 | 17:00

Ο ρόλος τους στρες στην ανδρική γονιμότητα

Παλαιότερες έρευνες έχουν αναγνωρίσει το στρες ως σημαντικό παράγοντα για μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών νοσημάτων, του άσθματος, της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης. Τώρα, μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθέωρηση Fertility and Sterility, έρχεται να προσθέσει μία ακόμα ασθένεια σε αυτήν τη λίστα, την υπογονιμότητα.

Σύμφωνα με την American Society for Reproductive Medicine, στο 40% των ζευγαριών που αδυνατούν να τεκνοποιήσουν, ο άντρας φέρει μέρος ή και την αποκλειστική ευθύνη του προβλήματος. Η βασική αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας είναι οι διαταραχές στο σπέρμα, όπως η χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, τα παραμορφωμένα σπερματοζωάρια ή η χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Στην τελευταία έρευνα, συνεργάστηκαν επιστήμονες από την σχολή Δημόσιας Υγείας “Mailman” του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη και από την αντίστοιχη σχολή “Rutgers” στο Νιου Τζέρσι. Σκοπός τους ήταν να προσδιορίσουν αν το στρες επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 193 αντρών ηλικίας από 38 έως 49 ετών, κατά την περίοδο από το 2005 έως το 2008. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια σειρά από τεστ που κατέγραψαν το επίπεδο του στρες στον καθένα τους, καθώς και να δώσουν δείγμα σπέρματος. Εφαρμόζοντας μεθόδους προσδιορισμού της γονιμότητας για τον κάθε άντρα, οι ερευνητές ανέλυσαν την πυκνότητα σπέρματος, την μορφολογία και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων του κάθε συμμετέχοντα.

Διαπίστωσαν ότι οι άντρες που είχαν βιώσει δύο ή περισσότερες ιδιαίτερα αγχωτικές καταστάσεις στην ζωή τους τον προηγούμενο χρόνο είχαν χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης σπέρματος και μικρότερο ποσοστό υγειών σπερματοζωαρίων (χωρίς παραμορφώσεις), συγκριτικά με τους άντρες που δεν είχαν αντίστοιχα βιώματα το τελευταίο έτος.

Επισήμαναν, δε, ότι αυτό το αποτέλεσμα της έρευνας παραμένει αναλλοίωτο ακόμα και όταν προσμετρηθούν άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος, όπως η ηλικία, άλλα προβλήματα υγείας και ιστορικό προβλημάτων γονιμότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άντρες που είχαν αυξημένο στρες στο εργασιακό τους περιβάλλον, είχαν χαμηλότερο επίπεδο τεστοστερόνης στο σπέρμα τους, το οποίο μπορεί να είναι ακόμα ένας παράγοντας υπογονιμότητας.

Πηγή: onmed.gr