μετά-το-brexit-το-usa-exit-80890
ΚΟΣΜΟΣ | 09.11.2016 | 08:35

Μετά το Brexit το USA- exit;

Οι παρίες της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να παίρνουν την ρεβάνς σε μία – μία τις χώρες του Δυτικού Κόσμου. Έτσι μετά τη Μεγάλη Βρετανία όπου η επιλογή εξόδου της χώρας από την ΕΕ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου αίροντας μεγάλες βεβαιότητες που είχε ο κόσμος μέχρι τώρα, έρχεται η σειρά των ΗΠΑ να δώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου σε ένα πλέμιο της παγκοσμιοποίησης που χρησιμοποιεί ρατσιστικά κλισέ για να χαϊδέψει αυτιά.

Κι έτσι μπορεί στο Λονδίνο να ανατέλλει το άστρο της Τερέζας Μέι ως σημείο αναφοράς μια νέας βρετανικής εκδοχής άσκησης πολιτικής με δόσεις στήριξης των χαμηλών στρωμάτων, απόστασης από επιλογές λιτότητας ωστόσο άδηλο είναι το τι θα γίνει στην Ουάσιγκτον. Ένας δισεκατομμυριούχος θα πιάσει το σφυγμό των νεόπτωχων ή θα προχωρήσει σε αποδόμηση του υβριδικού κοινωνικού κράτους του Μπαράκα Ομπάμα, με μειώσεις φόρων και κατάργηση του Obama-aid. Εν τω μεταξύ το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει τη κλασική λογική εσωστρέφειας των Ρεμπουμπλικανών.

«Είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις» παραδέχθηκε στη Handelsblatt ο Γιούργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης σύμφωνα με τη DW. «Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει ελάχιστους συμβούλους με τους οποίους τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να έχουν επαφές και όλο το στενό του περιβάλλον αποτελείται από ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον πολιτικό χώρο».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα διάφορα υπουργεία δεν προετοιμάζονται για ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ. Στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται σενάρια επί χάρτου και αναλύσεις για το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματαγορές την επομένη της ανακοίνωσης των «κακών» αποτελεσμάτων. Θα σημειωθούν αναταραχές; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν όσοι έχουν γνώση των αναλύσεων. Και όμως. Ο κατάλογος των κίνδυνων είναι μακρύς. Ένα βασικό σημείο είναι η συνεργασία – με μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ – και βασικούς οργανισμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι τώρα και παρά τις διαφωνίες οι Αμερικανοί στάθηκαν στον πλευρό των Ευρωπαίων όταν επρόκειτο να επιβάλουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας παρά τη θέληση των υπό ανάπτυξη χωρών. Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική; Υπάρχει εμπιστοσύνη στον Τραμπ για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας; Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διακατέχεται από αμφιβολίες.

Τις ίδιες αμφιβολίες έχει και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα της πολιτικής ασφάλειας. Οι απειλές του Τραμπ, ότι σε περίπτωση νίκης του θα βγάλει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ δεν έχουν ξεχαστεί αλλά διασκεδάστηκαν με τη σκέψη ότι πρόκειται για λόγια της προεκλογικής εκστρατείας. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σαφές: ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είτε ονομάζεται Τραμπ ή Κλίντον, θα αναγκάσει του Ευρωπαίους να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για τα του οίκου τους, βλέπε Ουκρανία. Πρόκειται για μια πρόβλεψη που για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποτελεί βεβαιότητα. Η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον διατεθειμένη να επιλύει κάθε διένεξη στη γηραιά ήπειρο θεωρεί ο Σόιμπλε και αυτός είναι ο λόγος που τον ωθεί να αυξήσει μεσοπρόθεσμα τα κονδύλια των αμυντικών δαπανών.

Γ.Α.