ηπα-μεγαλώνει-το-αντιεμβολιαστικό-κί-35272
ΚΟΣΜΟΣ | 26.01.2018 | 14:45

ΗΠΑ: Μεγαλώνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει πλέον το αντιεμβολιαστικό κίνημα στις ΗΠΑ, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παίζουν μεγάλο ρόλο στην εξάπλωσή του.

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι οι ασθένειες από τις οποίες προστατεύουν τα εμβόλια δεν είναι τόσο φοβερές, σε σχέση με τους κινδύνους των εμβολίων. Τα εμβόλια, θεωρούν, είναι ένας τρόπος να βγάζουν χρήματα οι φαρμακευτικές. Την ίδια ώρα, οι γονείς θεωρούν ότι ισχύουν όσα καταγγέλλονται για παραποίηση των στοιχείων που αφορούν στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων και θεωρούν ότι υποτιμούνται οι παρενέργειές τους.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Στάιν, καρδιολόγο του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πάνω από επτά εκατομμύρια άτομα παρακολουθούν ομάδες στο Facebook που καταγγέλλουν τις παρενέργειες των εμβολίων. Σε άρθρο του στο ιατρικό περιοδικό Germs, κατήγγειλε ότι «άφθονες θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και επεκτείνονται, βρίσκονται στο απόγειό τους».

Γιατί απορρίπτουν τα εμβόλια

Ένας γονέας 47 ετών, ο Τζο Ακιούρσο, αρνείται να εμβολιάσει την κόρη του κατά της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς και του κοκκύτη. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι ασθένειες είναι λιγότερο επικίνδυνες από τις παρενέργειες των εμβολίων, ενώ ένιωσε «απογοητευμένος» που δεν μπόρεσε να κολλήσει η κόρη του ανεμοβλογιά, καθώς θα καθιστούσε τον οργανισμό της πιο ανθεκτικό.

Εντύπωση προκαλεί το προφίλ των γονέων που δεν αρνούνται τον εμβολιασμό. Οι περισσότεροι είναι λευκοί, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ανήκουν στην ανώτερη μεσαία τάξη.

Σε περιπτώσεις επιδημίας, ο κίνδυνος προέρχεται από το κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί και προκαλούν περιοχές που δεν ισχύει η ανοσία της αγέλης.

«Παραπλανητικές και λανθασμένες απόψεις»

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην κοινότητα των Σομαλών στην Μινεσσότα, το ποσοστό εμβολιασμού κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και ερυθράς μειώθηκε στο 42% το 2014 από 92% το 2004.

Σύμφωνα με το διευθυντή του κέντρου εμβολιασμών παιδιατρικού νοσοκομείου στο Τέξας, Πίτερ Χότες, είναι «λανθασμένο» το επιχείρημα του αντιεμβολιαστικού κινήματος ότι η ιλαρά είναι ήπια έως ευεργετική ασθένεια. Ο ίδιος κάνει λόγο για «σκοπίμως παραπλανητικές και λανθασμένες» απόψεις με παρενέργειες στα παιδιά.

Η ιλαρά, επισημαίνει έχει ως επιπλοκές την κώφωση, την τύφλωση, την εγκεφαλίτιδα και την πνευμονία. Ένα ή δύο παιδιά ανά χίλια που νοσούν από την ιλαρά χάνουν τη ζωή τους.

Έχουν ευθύνη τα social media

Η αυστραλή ερευνήτρια Ναόμι Σμιθ θεωρεί ότι για την εξάπλωση του κινήματος φταίνε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως διαπίστωσε, όσοι είναι κατά του εμβολιασμού έχουν διαφορετική ερμηνεία της απόδειξης από αυτή που χρησιμοποιεί η ιατρική κοινότητα.

Μεταξύ των λύσεων, προτείνει ο Χότες είναι η αλλαγή της νομοθεσίας. Ήδη, σε 18 αμερικανικές πολιτείες οι γονείς δεν έχουν δικαίωμα επιλογής στον εμβολιασμό των παιδιών της. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα μέτρα πρέπει να επεκταθούν, καθώς πλέον το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν είναι μικρή περιθωριοποιημένη ομάδα, αλλά έχει μεγάλη οργάνωση.

Την ίδια ώρα, μετά την επιδημία ιλαράς στην Disneyland, η Καλιφόρνια επιτρέπει σε παιδιά να εξαιρούνται από τον εμβολιασμό μόνο για ιατρικούς λόγους.