Γερμανία: Δεν θα ελαφρυνθούν οι όροι του τρίτου μνημονίου λόγω της προσφυγικής κρίσης

«Πάγο» στις προσδοκίες της Αθήνας να επιτύχει ελάφρυνση των απαιτητικών όρων του τρίτου μνημονίου ως αναγνώριση της συμμετοχής της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος έβαλε χθες το Βερολίνο, παραμονή της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ζήτησε να μη συνδέονται τα δύο αυτά θέματα. Δηλαδή, του βάρους που υφίσταται η Ελλάδα από τις προσφυγικές ροές και της εφαρμογής του 3ου προγράμματος στήριξης, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Προηγουμένως στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει πως η Ελλάδα έχει θέσει στους εταίρους της το θέμα χαλάρωσης των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών, ως αντιστάθμισμα για το βάρος που σηκώνει λόγω της προσφυγικής κρίσης. (ΣΚΑΪ).

«Η άλλη πλευρά ακούει» υποστήριξε ο κ. Μουζάλας, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Ο ίδιος απέρριψε την κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, υποστηρίζοντας πως υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες τις πιέσεις που δέχτηκε η χώρα μας, το αποτέλεσμα ήταν καλό.

Η προσφυγική κρίση, η εφαρμογή του 3ου προγράμματος στήριξης και οι διμερείς σχέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ σήμερα στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Σέφερ αναγνώρισε το «εξαιρετικά μεγάλο βάρος» που αποτελούν για την Ελλάδα τα προσφυγικά κύματα, τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και πιο δίκαιης κατανομής των βαρών, όπως και υπέρ της στενότερης συνεργασίας της χώρας μας με την Ε.Ε, αλλά και διμερώς με τη Γερμανία.

Ωστόσο, απέφυγε κι αυτός να αναγνωρίσει σχέση και σύνδεση των δύο ζητημάτων, προσφυγικού και μνημονίου, τονίζοντας πως θα ήταν φρόνιμο, όσο είναι δυνατό, να διαχωρίσουμε το ένα θέμα από το άλλο, καθώς «υπάρχουν σαφείς συμφωνίες της Ευρώπης, της Ευρωζώνης με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση όλων των οικονομικών και δημoσιονομικών θεμάτων, με τα οποία ασχοληθήκαμε εντατικά τα τελευταία χρόνια… Και υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών για όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα».

Από χθες, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση σκληραίνει τη ρητορική της, δεσμευόμενη να αυξήσει τις απελάσεις μεταναστών, ενώ κατηγόρησε τη γειτονική Αυστρία ότι πιέζει τους πρόσφυγες να περνούν τα κοινά αυστρο-γερμανικά σύνορα αφού σκοτεινιάσει. Ο οξύτερος τόνος από τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ήρθε, καθώς μια νέα δημοσκόπηση έδειξε πως η υποστήριξη προς τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Μέρκελ έχει μειωθεί στο χαμηλότερο σημείο των τριών τελευταίων ετών, λόγω του χειρισμού της προσφυγικής κρίσης.

 

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Αφήστε μια απάντηση