γαλλία-1938-αυτός-που-δεν-φοβήθηκε-τον-χίτ-222040
ΚΟΣΜΟΣ | 16.04.2014 | 19:48

Γαλλία 1938: Αυτός που δεν φοβήθηκε τον Χίτλερ

Γράφει ο Σάκης Τσάρας

Η Αυστρία, η θρυλική «βούντερτημ» δηλαδή «ομάδα θαύμα» ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’30 αναμφισβήτητα η καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα. Ο προπονητής της Ούγκο Μάιζλ είχε δημιουργήσει ένα σπουδαίο σύνολο με παίκτες που εντυπωσίαζαν. Πρώτο βιολί σε αυτή τη περίφημη ομάδα ήταν ο επιθετικός Ματίας Ζίντελαρ.

Γεννημένος το 1903, από Τσέχους γονείς με εβραϊκές ρίζες, βρέθηκε από μικρός μαζί με την οικογένειά του στη Βιέννη. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Χέρτα Βιέννης και το 1924 έκανε το μεγάλο βήμα πηγαίνοντας στην Αούστρια. Από πολύ μικρός έγινε μέλος της εθνικής ομάδας. Τον αποκαλούσαν «Μότσαρτ του ποδοσφαίρου» λόγω της εξαιρετικής τεχνικής του κατάρτισης, πράγμα πολύ σπάνιο για σέντερ – φορ αλλά και «χάρτινο» εξ αιτίας της λεπτής σωματοδομής του και κυρίως λόγω του αέρινου στυλ που είχε.

Υπήρξε από τους πρωταγωνιστές του Μουντιάλ του 1934 καταλαμβάνοντας με την Αυστρία την 4η θέση. Το Μάρτιο του 1938 λίγους μήνες πριν από το Π.Κ. που θα γινόταν στη Γαλλία ο Χίτλερ προσάρτησε την Αυστρία και όλοι οι αυστριακοί διεθνείς ενσωματώθηκαν στην εθνική Γερμανίας. Στο πλαίσιο των εορτασμών για το «Άνσλους» αποφασίστηκε να γίνει και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας στις 3 Απριλίου 1938 στο Πράτερ της Βιέννης ανάμεσα σε Γερμανία και Αυστρία.

Μετά από παρότρυνση του Ζίντελαρ οι Αυστριακοί ποδοσφαιριστές δεν έπαιξαν με τις κλασικές ασπρόμαυρες εμφανίσεις τους αλλά με κόκκινη φανέλα και λευκό σορτς δηλαδή με τα χρώματα της Αυστριακής σημαίας. Για τον συγκεκριμένο αγώνα έχουν γραφεί πολλά. Οι περισσότερες μαρτυρίες συμφωνούν στο ότι είχε αποφασιστεί να τελιώσει ισόπαλος και μάλιστα με 1 – 1. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον Ζίντελαρ. Αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες ο «Μότσαρτ» έκανε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια οδηγώντας την Αυστρία σε νίκη με 2 – 0.

Πέτυχε το πρώτο γκολ, πανηγυρίζοντας έξαλλα και επιδεικτικά το γκολ που πέτυχε ακριβώς μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και έφτιαξε το δεύτερο. Στο τέλος του αγώνα μαζί με τον συμπαίκτη του Καρλ Σέστα αρνήθηκαν να χαιρετήσουν ναζιστικά. Και όλα αυτά με τον ίδιο τον Χίτλερ να βρίσκεται στις εξέδρες του γηπέδου.

Παράλληλα αρνείται να γίνει μέλος του Ναζιστικού κόμματος σε αντίθεση με τους περισσότερους συμπαίκτες του. Οι Γερμανοί καταλαβαίνουν πως πρόκειται για ειδική περίπτωση και προσπαθούν στην αρχή να τον πάρουν με το καλό. Επιστρατεύεται ο Γκέμπελς που του υπόσχεται ένα μέλλον ονειρεμένο αν δεχτεί να παίξει στην εθνική Γερμανίας αλλά τόσο ο Ζίντελαρ όσο και ο συμπαίκτης του Σέστα αρνούνται. Ο τελευταίος συλλαμβάνεται από την Γκεστάπο.

Ο Ζίντελαρ με τη σύζυγό του κατορθώνει να ξεφύγει. Πήγε στο Παρίσι όπου παρακολούθησε και τον τελικό του Μουντιάλ του 1938 με τους θεατές στις εξέδρες να τον επευφημούν. Στις αρχές του 1939 αποφάσισε να επιστρέψει στην Αυστρία. Από την πρώτη στιγμή τα SS έχουν πάρει εντολή να τον σκοτώσουν, ωστόσο το συγκεντρωμένο πλήθος που περίμενε τις εξελίξεις αποτρέπει την επίθεση και ο Ζίντελαρ με τη σύζυγό του διαφεύγουν τον κίνδυνο. Δυστυχώς όχι για πολύ.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Ιανουαρίου, βρέθηκε στο σπίτι του νεκρός μαζί με τη γυναίκα του. Δίπλα στο πτώμα του υπήρχε ένα σημείωμα που έγραφε : «Δεν μπορώ να βλέπω την πατρίδα μου σβησμένη από το χάρτη». Η επίσημη εκδοχή ήταν πως ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία και οφειλόταν σε διαρροή γκαζιού. Ωστόσο πολύ γρήγορα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες σε όλη τη Βιέννη που μιλούσαν για δολοφονία του Ζίντελαρ από το ναζιστικό καθεστώς εξαιτίας της στάσης που είχε κρατήσει αλλά και της πιθανής εβραϊκής καταγωγής του. Όποια και αν είναι η αλήθεια το γεγονός παραμένει πως η ζωή και οι πράξεις του, τον έκαναν σύμβολο του αντιναζιστικού αγώνα.

Στην κηδεία του βρέθηκαν πάω από 35.000 Βιεννέζοι παρά την απαγόρευση των Ναζί ενώ στάλθηκαν περισσότερα από 15.000 τηλεγραφήματα στα γραφεία της Αούστρια Βιέννης.

Γράφτηκαν αρκετά βιβλία για τον Ζίντελαρ με πιο πρόσφατο το «La partita dell’ addio. Matthias Sindelar, il campione che non si pego a Hitler (Το παιχνίδι του αποχαιρετισμού. Ματίας Ζίντελαρ, ο πρωταθλητής που δεν λύγισε μπροστά στον Χίτλερ και εκδόθηκε το 2007)

Τα στοιχεία της διοργάνωσης

Ομάδες: 15

Ημερομηνία: 04/06/38-19/06/38

Αγώνες: 18

Γκολ: 84 (4,7 μ.ό)

Θεατές: 376.177 (20.898 μ.ό.)

Τελικός : Ιταλία – Ουγγαρία 4 – 2

Μικρός Τελικός : Βραζιλία – Σουηδία 4 – 2

Πρώτος σκόρερ : Λεονίντας (Βραζιλία) 7 γκολ