η-ενεργειακή-κρίση-αφήνει-χωρίς-ρεύμα-26730
ΚΟΣΜΟΣ | 11.07.2017 | 15:00

Η ενεργειακή κρίση αφήνει χωρίς ρεύμα τη Γάζα

Στο κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών του Imad Shlayl στην πόλη της Γάζας, οι πελάτες που συγκεντρώνονται ενδιαφέρονται μόνο για δύο προϊόντα: τις λάμπες led και τις μπαταρίες για την τροφοδοσία τους.

«Συνηθίζαμε να πουλάμε όλα τα πράγματα», λέει ο Shlayl. «Αλλά είναι διαφορετικά αυτές τις μέρες. Το μόνο που πουλάμε είναι μπαταρίες και φορτιστές. Επειδή η κρίση είναι τόσο βαθιά πωλούμε 100 μπαταρίες την ημέρα όταν κανονικά θα πουλάγαμε 20.»

Στην ήδη φτωχή Λωρίδα της Γάζας, οι κάτοικοι έχουν μάθει να προσαρμόζονται στο γεγονός ότι η ηλεκτρική ενέργεια διατίθεται μόνο για δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα.

Ενώ κύμα νέου θυμού πυροδοτήθηκε, όταν η διαθεσιμότητα μειώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, μετά από αίτημα του παλαιστινιακού προέδρου Mahmoud Abbas, λόγω κλιμάκωσης της σύγκρουσης του με τη Χαμάς, την ισλαμική ομάδα που διέλυσε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από δυνάμεις πιστές στον Αμπάς πριν από 10 χρόνια.

Οι ελλείψεις έχουν καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους. Σηκώνονται στη μέση της νύχτας για να λειτουργούν πλυντήρια ή να ενεργοποιούν αντλίες νερού. Μόνο λίγοι πλούσιοι έχουν συχνή και μακροχρόνια πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα φώτα τροφοδοσίας.

ΓΑΖΑ

Η κίνηση του Αμπάς για τη μείωση των προμηθειών στη Γάζα, η οποία βρίσκεται ήδη υπό κοινό ισραηλινό και αιγυπτιακό αποκλεισμό, είναι μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τη Χαμάς να παραιτηθεί από τον έλεγχο της επικράτειας, γεγονός που οδήγησε πολλούς Παλαιστινίους να αμφισβητούν την προσπάθεια, καθώς υποφέρουν 2 εκατομμύρια από αυτούς.

Εκτός από τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας, η Παλαιστινιακή Κυβέρνηση έχει περικόψει μισθούς για τους υπαλλήλους της στη Γάζα κατά 30%, προκαλώντας χιλιάδες να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους της πόλης της Γάζας.

Οι κάτοικοι κατηγορούν επίσης τον Abbas για καθυστέρηση στην επεξεργασία της διαδικασίας ιατρικής παραπομπής για όσους πρέπει να ταξιδέψουν έξω από τη Γάζα για θεραπεία.

Ένας ανώτερος υπάλληλος της κυβέρνησης της Φατάχ της Δυτικής Όχθης δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο στόχος πίσω από την κίνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία έχει καταβάλει 12 εκατομμύρια δολάρια το μήνα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από την Ισραήλ στη Γάζα, είναι να εξουδετερώσουν τους οικονομικούς πόρους της Χαμάς. Ωστόσο, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν προειδοποιήσει ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να μετατρέψει τη μακρόχρονη κρίση της Γάζας σε μια μεγάλη καταστροφή που ήδη πλήττει τα νοσοκομεία και τα εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων.

«Επί δέκα χρόνια η πολιορκία έχει παρανόμως στερήσει στους Παλαιστινίους από τη Γάζα τα βασικότερα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Κάτω από το βάρος του παράνομου αποκλεισμού και τριών ένοπλων συγκρούσεων, η οικονομία έχει μειωθεί σημαντικά ενώ οι ανθρωπιστικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί σοβαρά.»

ΓΑΖΑ

«Οι τελευταίες περικοπές ρεύματος κινδυνεύουν να μετατρέψουν μια ήδη τρομερή κατάσταση σε μια πλημμυρισμένη ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε η Magdalena Mughrabi, της ομάδας. «Ο Αμπάς είναι ίσως ο μόνος που ξέρει γιατί το κάνει αυτό στη Γάζα», προσθέτει ο Mohamedir Abu Sa’da, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Al Azhar και αναλυτής.

«Ειλικρινά, δεν αγοράζω αυτό που είπε για τους τρεις τελευταίους μήνες: ότι θα λάβει εξαιρετικά μέτρα εναντίον της Χαμάς για να ασκήσει πίεση σε αυτήν για να εγκαταλείψει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας. Δεν το αγοράζω γιατί δεν εξηγεί γιατί περίμενε 10 χρόνια για να ασκήσει πίεση όπως αυτή στη Χαμάς;. Ειλικρινά, αν το είχε κάνει κατά τους πρώτους μήνες, η διάσπαση θα είχε επιλυθεί. Και τώρα ο Αμπάς δεν τιμωρεί τη Χαμάς τιμωρεί 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Θέλω να πω, οι ηγέτες της Χαμάς έχουν γιγαντιαίες γεννήτριες. Είναι οι φτωχοί άνθρωποι που υποφέρουν.»

Ο Sada είναι επίσης αμφίβολος εάν το ακραίο μέτρο του Abbas ενάντια στη Γάζα μπορεί να λειτουργήσει, δείχνοντας το γεγονός ότι η Χαμάς επέζησε μια δεκαετία αποκλεισμού και τριών πολέμων με το Ισραήλ.

Ο Taher al-Nounou , συντονιστής μέσων ενημέρωσης της Χαμάς, πρότεινε ότι η ηλεκτρική κρίση είχε σχεδιαστεί σε μεγάλο βαθμό για να αποσπά την προσοχή από τις αποτυχίες του Abbas.

«Ο Αμπάς θέλει να δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, αλλά απέτυχε σε αυτό. Το πρώτο του κίνητρο είναι η αποτυχία της πολιτικής του πορείας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 ετών, επειδή κανείς δεν τον ρωτά τι έχει επιτύχει σε 11 χρόνια για τον παλαιστινιακό λαό.».

Πιστεύει ότι οι τελευταίες κινήσεις του Αμπάς θα φέρουν μόνο τα βάσανα για τους συμπατριώτες του τους Παλαιστίνιους.

“Αν, στο παρελθόν, ρωτούσατε τους απλούς ανθρώπους εδώ ποιοί ήταν οι υπεύθυνοι για τις δυσκολίες στη Γάζα, οι άνθρωποι θα είχαν πει το Ισραήλ ή τη Χαμάς ή ίσως τον Αμπάς. Τώρα, αν ρωτήσετε, θα πουν τον Αμπάς.”

πηγή: Alphalive Κύπρου