εε-κρίση-ταυτότητας-και-αφετηρία-διερ-105546
ΚΟΣΜΟΣ | 28.06.2016 | 12:45

ΕΕ: Κρίση ταυτότητας και αφετηρία διεργασιών μετεξέλιξης το βρετανικό δημοψήφισμα

Αφορμή για να τεθούν επί τάπητος τα σχέδια πολλών κέντρων εξουσίας στην ΕΕ για την επόμενη μέρα της Ένωση αποτέλεσε το βρετανικό δημοψήφισμα. Ωστόσο μέσα από αυτή τη διαδικασία το μεγαλύτερο πολιτικό πείραμα που έγινε ποτέ και αφορούσε την υπέρβαση με ειρηνικό τρόπο συνόρων κυρίαρχων κρατών μελών δοκιμάζεται. Πλέον η ΕΕ αντιμετωπίζει μια κρίση ταυτότητας που λειτουργεί καταλυτικά ώστε να ξεδιπλωθούν εναλλακτικά σχέδια για τη μετεξέλιξή της.

Καθώς το Μάρτιο του 2017 κλείνουν 60 χρόνια από τη συνθήκης της Ρώμης τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων βάζουν μπρος σενάρια μετεξέλιξης με κυρίαρχο γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Μπορεί η Επιτροπή να επιδιώκει να κρατήσει ενωμένους τους 27, ωστόσο δεν είναι λίγοι που βλέπουν ότι πάνω στο διαζύγιο με τη Μεγάλη Βρετανία μπορεί να οικοδομηθεί μια νέα σχέση εξουσίας εντός της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναπτύσσονται διαφορετικές σχολές σκέψης. Η προώθηση μιας ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ «προθύμων», (ένα πάγιο σχέδιο μέρους της Γερμανικής ελίτ), η προώθηση μιας «φεντεραλιστικής ουτοπίας», όπως αναφέρεται, ή η προώθηση κάποιων ισχυρών συνεκτικών δεσμών μεταξύ κρατών μελών σε επιλεκτικά σημεία είναι διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν ήδη τεθεί.

Ειδικά τα θέμα των ενισχυμένων συνεργασιών, που οδηγεί σε μια ΕΕ των πολλών ταχυτήτων, δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς ειδικά στα μικρά κράτη που βλέπουν να πιέζεται η εθνικής τους κυριαρχία. Γι΄ αυτό τυχόν αποχώρηση της Βρετανίας αντιμετωπίζεται από αυτά με δέος καθώς δίνει χώρο σε πολιτικές δυνάμεις της κεντρικής Ευρώπης να κυριαρχήσουν. Κι αυτό δημιουργεί πολύ – επίπεδες συγκλίσεις στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και προκλήσεις για όλους ακόμα και τις αδρανείς λόγων εκλογών ΗΠΑ, που πλέον καλούνται να επιβεβαιώσουν ένα νέο ρόλο στην περιοχή.

Αποστολή Βρυξέλλες

Γιώργος Αλεξάκης -Reporter.gr