κρυφές-περικοπές-στις-κύριες-συντά-70536
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 28.12.2016 | 12:39

«Κρυφές» περικοπές στις κύριες συντάξεις από το νέο χρόνο

Θα “διορθωθούν” και μάλιστα πιθανόν προς τα κάτω, από τις αρχές κιόλας του 2017, οι σημερινές κύριες συντάξεις πριν επανυπολογιστούν- αναπροσαρμοστούν με βάση το νέο τρόπο τον οποίο έχει εισάγει ο νόμος Κατρούγκαλου, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, προτού ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων με βάσει τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού (ο οποίος θα οδηγήσει στην αναπροσαρμογή τους από 1/1/2019), θα υπάρξει έλεγχος των στοιχείων βάσει των οποίων καταβλήθηκαν (με τις προ του νόμου Κατρούγκαλου διατάξεις) οι εν λόγω συντάξεις.

Υπολογίζεται δηλαδή η νέα σύνταξη με βάση το σύστημα Εθνική – Ανταποδοτική και η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο παλιό προ φόρου ποσό και το σημερινό προ φόρου ποσό είναι η προσωπική διαφορά του συνταξιούχου. Η σύνταξη για όλους τους παλιούς συνταξιούχους, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» θα είναι έτσι το άθροισμα της εθνικής, της ανταποδοτικής και της προσωπικής διαφοράς, ώστε να διατηρηθούν στο σημερινό τους ύψος όλες οι παλιές συντάξεις. Η προσωπική διαφορά -σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο- συμψηφίζεται από 1.1.2019 κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή της με την εκάστοτε αύξηση των νέων συντάξεων.

Στη διαδικασία μπαίνουν όλες οι συντάξεις που αφορούν σε αιτήσεις μέχρι 12/5/2016.

Ειδικότερα, από την εγκύκλιο καθίσταται σαφές πως:

1. Για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης στις παλιές συντάξεις θα ληφθεί υπόψη το σύνολο του πραγματικού χρόνου ασφάλισης και γι’ αυτό είναι πιθανόν να προκύψουν διαφορές σε σχέση με τον χρόνο βάσει του οποίου υπολογίστηκε η καταβαλλόμενη σύνταξη. Για παράδειγμα εάν ο συνταξιούχος είχε χρόνο ασφάλισης 45 ετών, όμως η σύνταξή του με βάση το παλιό καθεστώς υπολογίστηκε για 40 έτη, στο ηλεκτρονικό αρχείο θα πρέπει να καταχωρισθεί η πληροφορία ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης είναι 45 έτη. Αντίστοιχα, εάν ο συνταξιούχος είχε χρόνο ασφάλισης 15 ετών, όμως η σύνταξή του υπολογίστηκε για 20 έτη, πρέπει να καταχωρισθεί ότι ο χρόνος ασφάλισης είναι 15 έτη.

2. Ξεχωριστή διαδικασία προβλέπεται για τους διπλοσυνταξιούχους. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την παράλληλη ασφάλιση. Δηλαδή, όπως εξηγούν ειδικοί, οι δυο συντάξεις θα συγχωνευθούν επί της ουσίας σε μια ανταποδοτική σύνταξη και η σημερινή δεύτερη θα συνιστά προσαύξηση της πρώτης. Ειδική μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει από τις υπηρεσίες και του ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ, δεδομένου ότι η αναπροσαρμογή των συντάξεων αφορά και τη λήψη παροχής από τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων.

3. Προσωπική διαφορά θα καθοριστεί και για τις εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ και ασθενείας, δεδομένου ότι θα διαφέρουν μεταξύ παλιάς και νέας σύνταξης.

4. Στην προσωπική διαφορά επίσης μπαίνουν: τυχόν οικογενειακά επιδόματα που δίδονται με τη σύνταξη, το πρόσθετο «πέναλτι» του 10% μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ορίου συνταξιοδότησης ή το οργανικό ποσό μέχρι τη συμπλήρωση των 67. Σε περίπτωση όμως που μελλοντικά υπάρξει διαφοροποίηση των στοιχείων αυτών, οι φορείς θα προχωρούν σε νέο υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς.

5. Στις συντάξεις χηρείας αναπροσαρμόζεται το ποσό, όμως η προσωπική διαφορά και η νέα σύνταξη επιμερίζονται μεταξύ των δικαιοδόχων με τα ποσοστά που προβλέπονται από το παλιό καθεστώς. Όσοι λαμβάνουν μειωμένη γήρατος, η μείωση θα περάσει στην εθνική, όχι στην ανταποδοτική.

Εάν όμως η διαφορά είναι κατ’ απόλυτη τιμή μεγαλύτερη του 5%, τότε οι φορείς θα πρέπει να ανατρέξουν στο συνταξιοδοτικό φάκελο ή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή κρίνεται πρόσφορη (για παράδειγμα με τη χρήση στατιστικών στοιχείων για όμοια χαρακτηριστικά συντάξεων), προκειμένου να επαληθευτεί η ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό αρχείο και να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις ώστε η απόκλιση να μην υπερβαίνει κατ’ απόλυτη τιμή το 5%”.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης αναφέρουν, στο capital.gr στο πως σε περίπτωση που η σύνταξη την οποία λαμβάνει ένας συνταξιούχος είναι πάνω από 5% μεγαλύτερη από την σύνταξη (του ίδιου συνταξιούχου) η οποία είναι καταχωρημένη στα ηλεκτρονικά αρχεία του ταμείου του, ενδέχεται η “διόρθωση” στην οποία αναφέρεται η υπουργική εγκύκλιος να λάβει τη μορφή της μείωσης του ποσού της σύνταξης το οποίο λαμβάνει ο συνταξιούχος μέχρι η διαφορά της καταβαλλόμενης σύνταξη από τη σύνταξη η οποία είναι καταχωρημένη (για λογαριασμό του ίδιου προφανώς συνταξιούχου) στα αρχεία του ταμείου να φτάσει το 5%.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαδικασία του “ελέγχου” των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων αφήνει ένα ορθάνοιχτο “παράθυρο” μείωσης απροσδιορίστου πλήθους συντάξεων πριν καν ξεκινήσει ο επανυπολογισμός τους με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος –μάλιστα- θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογές προς τα κάτω πολλές από αυτές.

Εάν όμως η διαφορά είναι κατ’ απόλυτη τιμή μεγαλύτερη του 5%, τότε οι φορείς θα πρέπει να ανατρέξουν στο συνταξιοδοτικό φάκελο ή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή κρίνεται πρόσφορη (για παράδειγμα με τη χρήση στατιστικών στοιχείων για όμοια χαρακτηριστικά συντάξεων), προκειμένου να επαληθευτεί η ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό αρχείο και να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις ώστε η απόκλιση να μην υπερβαίνει κατ’ απόλυτη τιμή το 5%”.