κατρούγκαλος-στόχος-μας-να-σώσουμε-έν-115248
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 26.04.2016 | 08:06

Κατρούγκαλος: Στόχος μας να σώσουμε ένα τμήμα του αγγελιόσημου

Από (σ.σ. σήμερα) Μεγάλη Τρίτη ξεκινάμε μια συζήτηση καλώντας τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε ένα τμήμα του αγγελιόσημου ως πόρο για τον ΕΔΟΕΑΠ ανέφερε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας.

Κυβέρνηση, εργοδότες και δημοσιογράφοι αναμένεται να αναζητήσουν μία κοινά αποδεκτή λύση για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου υγειονομικής περίθαλψης και επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων στον Τύπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να διερευνηθεί η δυνατότητα διατήρησης του αγγελιόσημου σε χαμηλότερο επίπεδο και η αναπλήρωση του πόρου με εισφορές από εργοδότες και εργαζόμενους. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η παράμετρος που θέτει η απασχόληση πολλών δημοσιογράφων σε δικτυακούς τόπους οι οποίοι, προς το παρόν, δεν αποδίδουν εισφορές στα δημοσιογραφικά Ταμεία.

«Επειδή θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, έχω καλέσει σε μία τριμερή συνάντηση τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του γραπτού Τύπου όσο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για να δούμε πώς θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου, το οποίο οι δανειστές απαίτησαν να καταργηθεί, θεωρώντας το ως κοινωνικό πόρο» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Η απεργία των δημοσιογράφων οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις στο χώρο του Τύπου καθώς, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σε μεγάλες εφημερίδες ετέθη ευθέως ζήτημα έκδοσης φύλλου. Επίσης οι εργαζόμενοι του ομίλου ΣΚΑΙ, με ψήφισμα τους, ζητούν αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις κρίσιμες εξελίξεις σχετικά με το Ασφαλιστικό και τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος θεωρεί το νομοσχέδιο ως «μείζονα μεταρρύθμιση, που, για πρώτη φορά, εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για όλους, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Οπως είπε, στο νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. «Ολοι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, ωφελούνται από τη μεταρρύθμιση τόσο στο επίπεδο των συντάξεων όσο και στο επίπεδο της αναπροσαρμογής των εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. Μάλιστα, από τη διαπραγμάτευση, σε αρκετά σημεία, το νομοσχέδιο εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προσχέδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Για παράδειγμα, όπως πρόσθεσε, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών υπολογίζεται πλέον στη βάση του 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι στη βάση του 80% και «αυτό, χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη, στην οποία θα λάβουν».

Ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω των δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, «λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στο τέλος θα έχουμε μία μεταρρύθμιση τομή, που, για δεκαετίες, είχε ανάγκη αυτός ο τόπος».