αίτημα-οαεε-για-αναδρομικές-καταβολέ-13724
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 04.09.2017 | 21:20

Αίτημα ΟΑΕΕ για αναδρομικές καταβολές εισφορών εργαζομένων στον Τύπο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλοί εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ, δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν αιτήματα από τον πρώην ΟΑΕΕ, νυν ΕΦΚΑ, για καταβολή αναδρομικών εισφορών. Αυτό συμβαίνει, καθώς πολλοί δημοσιογράφοι, αναζητώντας να δουν τι χρωστούν από τις ελευθέριες δραστηριότητές τους (μπλοκάκια, συμμετοχή σε ΟΕ) στον ΕΦΚΑ, προσέρχονται οικειοθελώς στις αρμόδιες υπηρεσίες και ζητούν να δουν τι πρέπει να καταβάλουν στο νέο φορέα. Σημειώνεται ότι εδώ και 9 μήνες ο ΕΦΚΑ δεν έχει αναρτήσει τις σχετικές οφειλές στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα.

Ειδικά σε περιπτώσεις που δημοσιογράφοι πρωτο – ασφαλίστηκαν στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) μετά το 1993, (καθώς πολλές εκδοτικές επιχειρήσεις επέβαλαν σε νεοεισερχόμενους στον κλάδο εργασία με μπλοκάκι), το φαινόμενο αιτήματος από τον πρώην ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ για αναδρομικές εισφορές είναι ιδιαίτερα έντονο.

Σε ανακοίνωσή του από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής κ. Ηγουμενίδης, αναφέρει:

Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο πρώην ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ για την αναδρομική καταβολή εισφορών είναι ότι δεν μπορεί να δώσει αναδρομική εξαίρεση καθώς υπάρχουν σε πολλούς ασφαλιστικά κενά. Δηλαδή μήνες που δεν καταβάλλονταν εισφορές από μισθωτές εργασίες. Και αυτό παρά το ότι ο εργαζόμενος συχνά προσκομίζει την πράξη εξαίρεσης που είχε λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι  λόγω της εργασιακής κινητικότητας στο χώρο του τύπου, καταγράφονται περίοδοι που εργαζόμενοι διατηρούσαν το μπλοκάκι για να αμείβονται από δευτερεύουσες εργασίες, χωρίς όμως να έχουν συνεχόμενη πλήρη ασφάλιση ως μισθωτοί. Μάλιστα είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω φόρτου γραφειοκρατίας δεν προέβαιναν σε εγγραφή στον ΟΑΕΕ για την περίοδο που δεν είχαν μισθωτή απασχόληση και εν συνεχεία σε αίτημα εξαίρεσης από τις ασφαλιστικές εισφορές, μόλις έβρισκαν μισθωτή εργασία.

Άλλος ένας άλλος λόγος που πολλοί δημοσιογράφοι δεν προέβαιναν στη διαδικασία συνεχούς εγγραφής – διαγραφής στον ΟΑΕΕ ήταν γιατί είχαν καταθέσει εφάπαξ σε αρμόδιες ΔΟΥ βεβαιώσεις από τον τότε ΟΑΕΕ, ότι απαλλάσσονται των εισφορών, για την θεώρηση βιβλίων.

Σημειώνεται ότι με τις συγχωνεύσεις των παραρτημάτων ΟΑΕΕ και ΔΟΥ πολλές από τις βεβαιώσεις αυτές έχουν χαθεί από τα αρχεία παρά το γεγονός ότι ευθύνη της διοίκησης είναι να τα διατηρεί σε βάθος 30ετίας. Δεν είναι λίγες, δε, οι περιπτώσεις που υπάλληλοι αρνούνται την αναζήτηση των βεβαιώσεων αυτών στα αρχεία επικαλούμενοι «χαοτικές καταστάσεις» στη φύλαξη.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ήταν εμπεδωμένη η βεβαιότητα ότι με το ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ δεν είχαν σχέση οι μισθωτοί δημοσιογράφοι, ακόμη και αν διέθεταν «μπλοκάκι». Είναι επίσης γνωστό πως η ΕΣΗΕΑ διαβεβαίωνε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 τους δημοσιογράφους ότι δεν υποχρεούνταν στην καταβολή διπλών  ασφαλιστικών εισφορών.

Τούτων δοθέντων η απαίτηση για καταβολή αναδρομικών εισφορών ακόμη που χάνονται σε βάθος 15ετίας ακόμη και για τις περιόδους που υπήρχε μισθωτή εργασία μόνο παράλογη μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς ίσχυε και ο νόμος 2084/92 (γνωστός ως νόμος Σιούφα που έδινε δυνατότητα για επιλογή ενός φορέα κύριας ασφάλισης).

Το «παράλογο» αυτό καλείται να λύσει ο εργαζόμενος προσφεύγοντας μόνο σε δευτεροβάθμιες τοπικές διοικητικές επιτροπές για να πετύχει τις όποιες διορθώσεις. Αυτό σημαίνει κόστος για τη διοίκηση και κινδύνους για τον εργαζόμενο, που καλείται συχνά να καταβάλει ποσά για νομική συνδρομή.

Η λύση

Τούτων δοθέντων μια νομοθετική ρύθμιση θα έλυνε ένα μεγάλο πρόβλημα, θα απάλλασσε τη διοίκηση από άλλο ένα «πονοκέφαλο» και θα έφερνε ζεστό χρήμα στα ταμεία. Παράλληλα θα έλυνε και το μυστήριο με τους εκατοντάδες «εξαφανισμένους» δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες από τα «κιτάπια» του ΕΦΚΑ. Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούσε να καταγραφεί σαφώς ότι ο εργαζόμενος καταβάλλει μόνο τα ποσά που αναλογούν στα ασφαλιστικά του κενά αυτόματα χωρίς προσφυγές κτλ και απαιτήσεις για αναδρομικότητα.