τι-προτείνει-το-συμβούλιο-της-ευρώπης-242722
ΚΟΣΜΟΣ | 30.10.2013 | 21:53

Τι προτείνει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

Το Κογκρέσο Δήμων και Κοινοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και η κοινοβουλευτική συνέλευση του ΣτΕ ενέκριναν σήμερα μια έκθεση η οποία περιέχει προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στο τοπικό και στο περιφερειακό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζαν-Κλοντ Μινιόν και ο επικεφαλής του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Οργανισμού Χέρβιγκ Φαν Στάα σε κοινή τους δήλωση, που εξέδωσαν στα πλαίσια των εργασιών της 25ης Συνόδου του Κογκρέσου, σημείωσαν ότι η οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη δεν πρόκειται να ξεπερασθεί άμεσα και κάλεσαν τις εθνικές κυβερνήσεις, τις περιφερειακές αρχές, αλλά και τα εθνικά κοινοβούλια να καταστήσουν τους «υγιείς και βιώσιμους» τοπικούς και περιφερειακούς προϋπολογισμούς σε προτεραιότητα.

“Ορισμένες τοπικές και περιφερειακές αρχές παλεύουν για να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ ορισμένες άλλες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και πολλές συνεχίζουν να υποφέρουν από περικοπές των προϋπολογισμών τους που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων λιτότητας, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζουν νέες ευθύνες και επιπρόσθετες κοινωνικές δαπάνες», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Με την δήλωση καλούνται οι κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης:

– Να θέσουν ως θέμα εθνικής προτεραιότητας το ζήτημα των υγιών και βιώσιμων τοπικών και περιφερειακών προϋπολογισμών και να προβαίνουν σε συχνές ανταλλαγές απόψεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων και όλων των επιπέδων (τοπικό, περιφερειακό και τοπικό) του νομοθετικού και εκτελεστικού Σώματος.

– Να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στα οικονομικά και τις δημόσιες δαπάνες σε τοπικό επίπεδο με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και να ζητούν τη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών κατά την διαδικασία λήψης αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο, με αντίκτυπο στους τοπικούς προϋπολογισμούς, καθώς εκείνες γνωρίζουν καλύτερα πώς μπορούν να εξουδετερωθούν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις και πρέπει να έχουν την ευθύνη τέτοιων αποφάσεων προκειμένου να τις υλοποιήσουν αποτελεσματικά.

– Να διασφαλίσουν τη συμβατότητα των αλλαγών που εφαρμόζονται στο τοπικό οικονομικό σύστημα, με όσα προβλέπονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

– Να ενισχύσουν την οριζόντια και κάθετη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών στην προοπτική του προσδιορισμού και της εφαρμογής καινοτόμων και αποτελεσματικών λύσεων ως απάντηση στην κρίση -συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών εταίρων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών- όποτε υφίσταται αυτή η δυνατότητα.

– Να σταματήσουν τη διαδικασία επαναφοράς της συγκέντρωσης των αρμοδιοτήτων σε εθνικό επίπεδο, με το πρόσχημα της απάντησης στην κρίση και, αντ’ αυτού να διατηρήσουν τα συστήματα αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, και να προβούν σε εφοδιασμό των τοπικών και περιφερειακών αρχών με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.

– Να διασφαλίσουν τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να διατηρήσουν τις δημοτικές τους υπηρεσίες στο υψηλότερο επίπεδο ποιότητας και να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες και οφέλη με τον πιο στοχευμένο δυνατό τρόπο.

– Να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μεγαλύτερης φορολογικής αυτονομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αποτρέποντας δυσανάλογες και μη αναγκαίες περικοπές σε μεταβιβάσεις κονδυλίων προς τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Πηγή: ΑΜΠΕ