ο-βουδούρης-για-τις-αντιδράσεις-των-το-230602
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 16.02.2014 | 10:02

Ο. Βουδούρης για τις αντιδράσεις των τοπικών: «Δεν επεμβαίνω στον εσωκομματικό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο βασικός στόχος για την περιφέρεια της Πελοποννήσου είναι να ανατραπεί η πολιτική του Φούχτελ, τονίζει Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για την επιλογή του από τον ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Αυγή σημειώνει πως ο στρατηγικός στόχος της πολιτικής κίνησης στην οποία συμμετέχει είναι η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής.

Δεν έχετε μια συνηθισμένη πορεία πολιτικού. Παιδί πολιτικών προσφύγων, τριάντα χρόνια στη Γαλλία και μετά επιστροφή στην Ελλάδα, από τη μάχιμη ιατρική στην ανθρωπιστική δράση, από κει στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του ΕΣΥ και μετά στην κεντρική πολιτική. Ποιο είναι το νήμα που ακολουθείτε;

Προσπαθώ να είμαι συνεπής με τον εαυτό μου. Η επιστροφή στην Ελλάδα ήταν μια ιερή δέσμευση για όσους έζησαν εξόριστοι. Στην οικογένειά μου όλα σχετιζόταν με τις πολιτικές εξελίξεις. Η ιατρική ήταν και αυτή μια πολιτική επιλογή. Θεωρούσα ότι είναι το επάγγελμα που είναι χρήσιμο παντού. Ας ομολογήσω ότι, στη ρομαντική εκείνη εποχή, το παράδειγμα του Γκεβάρα, που ξεκίνησε ως γιατρός, με επηρέασε. Αργότερα του αφιέρωσα το διδακτορικό μου. Πάντα επιδίωκα την αλλαγή, την ανατροπή, αλλά με όρους ρεαλισμού. Η προσπάθεια μεταρρύθμισης του ΕΣΥ ήταν ένα σκληρό μάθημα για μένα. Αντιλήφθηκα πως καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει μέσα στο σαθρό πελατειακό πολιτικό σύστημα που ζούμε. Ήταν το ερέθισμα να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική το 2009.

 Έχετε υπάρξει εθελοντής και πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για πολλά χρόνια. Πώς αποφασίσατε να περάσετε από την ανθρωπιστική δράση στην πολιτική;

Ορισμένοι νομίζουν ότι πέρασα από την ανθρωπιστική δράση στην πολιτική. Το αντίστροφο ισχύει. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, έβλεπα το εγχείρημα, για το οποίο πάλευα με το Γαλλικό ΚΚ, να εξαντλείται. Δεν ήθελα να πάρω διαζύγιο, αλλά να ξαναβρώ κάτι που να μου προκαλεί πάλι ενθουσιασμό. Να βρω και δικό μου νόημα στην ιατρική που σπούδασα. Ξέρετε, η ανθρωπιστική δράση δεν στοχεύει να αλλάξει τον κόσμο. Αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε το συναίσθημα που νιώθει το βράδυ ένας γιατρός, που όλη μέρα χειρουργεί τραυματίες, ανθρώπους που δεν γνώριζε πριν ούτε θα ξαναδεί ποτέ. Σκέφτεσαι: δεν άλλαξα τη ροή της Ιστορίας, αλλά αυτούς τους πέντε ή δέκα τους έσωσα… Επίσης, για μένα, η ανθρωπιστική δράση αποτελεί ανατροπή μιας νοσηρής αντίληψης της πολιτικής, σύμφωνα με την οποία «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Πιστεύω οριστικά το αντίθετο: τα μέσα προκαθορίζουν τον σκοπό. Στη ζωή μου υπάρχουν κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν. Μετά τους ΓΧΣ, θέλησα να δραστηριοποιηθώ πάλι στην πολιτική, αλλά με αυτό το καινούργιο αξίωμα: ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, αλλά προκαθορίζεται απ’ αυτά!

Ορισμένοι πολίτες σάς επικρίνουν ότι είστε “μνημονιακός”. Τι απαντάτε;

Ας αντιστρέψουμε την ερώτηση: πόσο «μνημονιακός» είναι ένας άνθρωπος που δύο φορές διαγράφτηκε διότι αρνήθηκε να υποκύψει σε μνημονιακούς εκβιασμούς; Ας το πούμε λοιπόν μια και καλή: είναι ανυπόστατο! Και αυτό γίνεται κάπως κωμικό όταν η κατηγορία αναπαράγεται από μνημονιακά μίντια, τα οποία τακτικά με κατακεραυνώνουν ακριβώς διότι καταγγέλλω τη μνημονιακή πολιτική. Ακόμη, πόσο μνημονιακός είναι ένας άνθρωπος που, μαζί με άλλους βουλευτές και φίλους, ιδρύει μια πολιτική κίνηση, την Κοινωνία Πρώτα, η οποία έχει ως στρατηγικό στόχο την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής; Μην πέφτουμε στις παγίδες που στήνει το μνημονιακό κατεστημένο!

Όμως, αρκετά μέλη από οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο έχουν εκφράσει διαφωνίες για την υποψηφιότητά σας. Τι έχετε να απαντήσετε;

Σημειώνω ότι τέτοιες διαφωνίες υπήρξαν και στο παρελθόν για την επιλογή υποψηφίων, αλλά δεν θα ήταν σωστό να επέμβω στον εσωκομματικό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να κάνω διακρίσεις μεταξύ μειοψηφίας και πλειοψηφίας. Για μένα υπάρχει ένα ενιαίο κόμμα, το οποίο μου έκανε μια πρόταση, που συμπίπτει με τη στρατηγική της Κοινωνίας Πρώτα. Και θέλω να τονίσω ότι η νίκη στην Πελοπόννησο μπορεί να γίνει αφετηρία για εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο. Αυτό πρέπει να μας ενώνει.

Πώς κρίνετε το έργο του νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη;

Ο νυν περιφερειάρχης έχει αναπαράγει τη γνωστή παθογένεια του πολιτικού συστήματος: αδιαφανή διαχείριση, πελατειακές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται πόροι χωρίς να αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους κατοίκους. Δεν βλέπω σχεδιασμό και όραμα, πέρα από τη λογική Φούχτελ, δηλαδή η Πελοπόννησος να γίνει μια μεγάλη Ειδική Οικονομική Ζώνη. Αντίπαλός μας είναι ο νεοφιλελευθερισμός.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη περιφέρεια; Ποιες είναι οι λύσεις;

Είναι μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ελλάδας, ενώ διαθέτει εκπληκτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στόχος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση με στροφή στον πρωτογενή τομέα, στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, όπως ελιές, λάδι, κρασί, σταφίδα κ.λπ. Κομβικής σημασίας είναι η μεταποίηση αυτών των προϊόντων, διότι εμπεριέχει μεγάλη προστιθέμενη αξία και είναι μοχλός ανάπτυξης, τόσο μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας. Επίσης, προτεραιότητα είναι η ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού, ειδικά του θεματικού, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και η χρηστή διαχείριση των απορριμμάτων, σε όφελος της τοπικής οικονομίας και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων. Η Πελοπόννησος να γυρίσει σελίδα, να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους.

Πιστεύετε ότι η πρόταση υποψηφιότητάς σας σηματοδοτεί και κάτι παραπάνω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου; Πώς το αντιλαμβάνεστε;

 Από την πλευρά της Κοινωνίας Πρώτα, απαντώ θετικά. Στρατηγική μας επιδίωξη είναι μια συμμαχία αριστερών, οικολογικών, προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτύχει μέχρι και την εκλογική αυτοδυναμία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αλλά ακόμα κι αν το πετύχει, θα έχει εξασφαλίσει στην πραγματικότητα μόνο την υποστήριξη ενός πολίτη στους τρεις! Είναι αρκετό; Υπό άλλες συνθήκες ίσως. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, νομίζω πως δεν θα αρκούσε για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση.