δ-αθηναίων-υπεγράφη-το-μνημόνιο-συνερ-228006
ΔΗΜΟΙ | 07.03.2014 | 16:46

Δ. Αθηναίων: Υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμο του Άμστερνταμ

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Αθήνας και του Άμστερνταμ υπέγραψαν ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης και ο δήμαρχος της Ολλανδικής πρωτεύουσας, κ. Eberhard van der Laan, στο δημαρχείο της Αθήνας.

«Εκφράζω τον θαυμασμό μου για τη δουλειά που κάνετε στην πόλη σας κρατώντας, με δυναμισμό, την Αθήνα όρθια και δυνατή σε μια περίοδο βαθειάς κρίσης» τόνισε ο δήμαρχος του Άμστερνταμ, επισημαίνοντας ότι με χαρά διαπιστώνει ότι «οι ομάδες πολιτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία καταφέρνουν και παράγουν νέες ιδέες, όραμα και έργο».

Κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο κ. Van der Laan υπογράμμισε ότι «οι δυο πόλεις έχουν κατά κάποιο τρόπο παράλληλες ιστορίες, καθώς από μια ανάλογη κρίση διήλθε το Άμστερνταμ την περίοδο 1970-1980 και σήμερα έχει καταφέρει να την αφήσει πίσω της, κρατώντας την εμπειρία που αποκόμισε». Σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας, χαιρέτισε «την επέκταση της συνεργασίας των δυο πόλεων για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην τοπική οικονομία» και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για τη ζεστή φιλοξενία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ευχαρίστησε τον κ. Eberhard van der Laan για την έμπρακτη στήριξη του στους πολίτες της Αθήνας με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει κοινές δράσεις σε θέματα επιχειρηματικότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι «η Αθήνα έχει πολλά να μάθει από την συνεργασία με το Άμστερνταμ στα κρίσιμα κοινωνικά μέτωπα, καθώς και στα μεγάλα ανθρωπιστικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση».

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε αναλυτικά στην συνεργασία των δυο δημοτικών αρχών, που αναπτύχτηκε στενά από το 2012, επισημαίνοντας ότι «στις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα οι δήμοι δίνουν νέες απαντήσεις μέσα από την δικτύωση, την αλληλεγγύη και την ανταλλαγή εμπείρων και τεχνογνωσίας για την διαμόρφωση ολοκληρωμένων προτάσεων αστικής ανάπτυξης». Πρόσθεσε ότι αυτό το μοντέλο ακολουθεί και ο δήμος Αθηναίων συνεργαζόμενος με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με τις οποίες «μας ενώνει», όπως είπε, «ο σύγχρονος διάλογος για τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι πόλεις στην διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής ατζέντας, στην τόνωση της ανάπτυξης, στην κινητοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων και στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών».

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο κ. Van der Laan, επισκέφτηκε κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων, όπως το Υπνωτήριο Αστέγων της οδού Αλικαρνασσού και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον τρόπο λειτουργίας που σέβεται την αξιοπρέπεια των πολιτών, οι οποίοι εξυπηρετούνται.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, τετραετούς διάρκειας, περιλαμβάνει πέντε άξονες:

1) Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα στα θέματα της στρατηγικής ανάπτυξης πρακτικών υποστήριξης της καινοτομίας και την παροχή υπηρεσιών στήριξης της επιχειρηματικότητας, τις πολιτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, με κοινές προτεραιότητες, όπως η δημιουργική βιομηχανία και τέλος στην αναζήτηση νέων καλών πρακτικών για την ενίσχυση της αστικής οικονομίας.

2) Ανάπτυξη πολιτικών απέναντι στο ζήτημα των ναρκωτικών,

3) Μεταναστευτικό ζήτημα και ειδικότερα σε ό, τι αφορά τα ζητήματα επαναπατρισμού τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών και την ενσωμάτωση

4) Συμμετοχή των πολιτών και ανάπτυξη της γειτονιάς για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

5) Βιώσιμη ανάπτυξη, κυρίως σε ό,τι αφορά στα εργαλεία παρακολούθησης και τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χθες κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στην Αθήνα, ο κ. Eberhard van der Laan μαζί με τον κ. Γιώργο Καμίνη ξεναγήθηκε στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, που λειτουργεί στην «Τεχνόπολι», που έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Επισκέφθηκε επίσης, το χώρο καινοτομίας INNOVATHENS, ο οποίος θα αποτελέσει την κυψέλη επιχειρηματικότητας στο χώρο της “Τεχνόπολις” του δήμου Αθηναίων.